Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияВалгусна деформация на палеца на ходилото. Пръст чукче.
Валгусна деформация на палеца на ходилото. Пръст чукче.

Тази деформация се среща предимно при жени. Причината за нейното появяване е най-често носенето на неудобни и тесни обувки, на висок ток. Много по-рядко за причина се счита подаграта.

Характерно за заболяването е бавният му ход на развитие. В началото се забелязва малка подутина в основата на палеца на крака от вътрешната му страна и слабо изкривяване на палеца. Появяват се и първите болки. С времето подутината се увеличава, а палецът силно се отклонява навън с тенденция да се качи върху следващия пръст. Болките стават все по-силни. Кожата, която се разполага над подутината е омазолена, твърда и груба, а под нея се намира серозна бурса, която обикновено е възпалено. Успоредно с това се забелязва и спадане на свода.

При по-леки форми се прилага консервативно лечение – поставя се гумен разширител между палеца и втория пръст. По-този начен палеца се намества в правилната му ос. При среднотежките и тежките форми се прилага оперативно лечение.

При деформацията пръст чукче се засяга най-често втори пръст на ходилото.
Като причина се смята ревматоиден полиартрит. Среща се и при спастична парализа. Предпоставка е и носенето на неудобни обувки.

Засегнатият пръсте е свит максимално в интерфалангеалната става, която стърчи над останалите пръсти и върху нея се образува болезнен мазол. Върхът на пръстта се притиска надолу и е омазолен. Налеци са оплаквания от силни болки при ходене.

Лечението е само оперативно.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator