Начало
НачалоЗаболяванияДетски заболяванияБъбречно-каменна болест (нефролитиаза) при децата
Бъбречно-каменна болест (нефролитиаза) при децата

Среща се по-често при момчета, но в повечето случаи разпределението между двата пола е еднакво. Заболяването се наблюдава във всички възрастови групи, включително и кърмаческа възраст, но определено по-висока е честота между 4-6 години и 12-14 години.

Болните деца, образуващи камъни, имат повишено ниво на солите и намалено количество на инхибиторите, докато здравите деца имат висока концентрация на соли и висока концентрация на инхибитори.

Mножество генетични и функционални състояния на организма оказват влияние върху формирането на бъбречни камъни: с екзогенен характер /топъл климат, условия на бит, режим на хранене, питейна вода/ и ендогенен характер – заболявания на стомашно-чревния тракт, жлъчка, костна система, инфекции, метаболитни нарушения/.

Факторите могат да се разделят на 2 групи: биохимични и анатомични.

Към биохимичните отнасяме рН на урина, увеличена екскреция в урината на вещества образуващи камъни, хиперкалциурия.

Анатомични фактори са вродените аномалии на отделителната система и инфекциите на пикочните пътища.

Много важен фактор за децата е тяхната възраст. В педиатричната практика се приемат 2 клинични прояви на нефролитиазата – латентна и манифестна. Латентната проява е типична за кърмачета и ранна детска възраст. За нея е характерно атипично и олигосимптомно протичане в кърмаческата възраст. Хронично рецидивиращата инфекция на пикочните пътища е най-честа единствена и типична проява на нефролитиазата в тази възраст. Макроскопска хематурия (видима кръв в урината) се среща значително по-рядко. Остро настъпила задръжка на урина до пълна анурия (пълна липса на урина) може да бъде една от клиничните прояви на нефролитиазата в детската възраст. Еквивалент на болката в кърмаческа и ранна възраст е немотивирано нощно неспокойствие, нерядко придружено с повръщане.

Инфекцията на пикочните пътища се появява в 11-49 % особено в случаите, когато литиазата е съчетана с вродена аномалия на отделителната система.
Лечението на бъбречната колика изиства обезболяване, премахване на спазмите на гладката мускулатура, осигуряване на обилна диуреза, с помощта на спазмолитици диуретици. Наличието на уроинфекция изисква нейното лечение.

Уроинфекцията изисква прилагане на антибиотици и химиотерапевтици, като се спазват основните принципи, да нямат подчертана токсичност. От друга страна се проследява рН на урина, като стремежът е да се осигури възможно нормална среда за действие на антибиотиците и химиотерапевтиците.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator