Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияВалгусна деформация на коляното
Валгусна деформация на коляното

Ъгъл, по-малък от посочената стойност се счита за физиологичен.

Валгусната деформация се дели на вродена и придобита. Заболяването рядко е вродено. Когато става дума за такава обикновено се свързва с хипоплазия на бедрения кондил, с вродено изкълчване на колянното капаче и др. Придобитите форми се дължат на травма, на рахит, на смущения в епифизите, които са свързани с ускорен растеж. Тази деформация винаги съпътства детския паралич и туберкулозата на ставата.

При заболяването се наблюдава костна деформация – по-малък външен бедрен кондил. Това е причина ставните повърхности да не си съответстват правилно, ставните връзки от вътрешната страна са разтеглени, а от външната скъсени и склерозирали.

Клиничната картина зависи от съпътстващото заболяване. Видимо е изкривяването в областта на колянната става. Болните се оплакват от деформацията, която постепенно прогресира. Походката е характерна: ако деформацията е едностранна болните накуцват, при двустранна деформация болните ходят клатейки се. Колянната става е халтава, с тенденцията при натоварване за увеличение на валгуса. Валгусната деформация на коляното натоварва тазобедрената става. Ако деформацията не се лекува оплакванията от тазобедрената сатава могат да станат сериозни.

Лечението зависи от основното страдание. При рахит в разцвет се прилагат етапни редресации и гипсова имобилизации. При стабилизирани деформации се прилага оперативно лечение – остеотомия.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator