Начало
НачалоЗдравни новини
 
Препарат елиминира въшките и гнидите в рамките на 10 минути
Един единствен 10-минутен курс със spinosad унищожава всички въшки и гниди, докладват изследователи на Националната конференция на Амерканската Академия по Педиатрия. Spinosad представлява нов педиккулоцид, извлечен от бактерий, населяващ почвата.
 
Протеин предизвиква левокамерна хипертрофия при хронично бъбречно заболяване
Повишените нива на фосфат-регулиращ хормон - фибробластен растежен фактор 23 (FGF23), може би директно водят до левокамерна хипертрофия при пациенти с хронично бъбречно заболяване. Ефектите на този протеин са независими от кръвното налягане, сочат проучвания сред животни и анализ на голяма група от пациенти.
 
Връзка между бактерий и колоректалния рак
Два отделни екипа установиха високи концентрации на Fusobacterium в турморни проби от пациенти с колоректален рак. Този анаеробен бактерий е инвазивен и проинфламаторен, като бива свързван с редица заболявания - възпалителна чревна болест (IBD), периодонтит, перикардит и тромбофлебит.
 
Хипертонията може да предизвика родилни дефекти
Бременните жени с лекувана или нелекувана хипертония имат повишен риск от раждане на дете с вродени аномалии спрямо жените с нормално кръвно налягане. Това означава, че самото повишено кръвно налягане е тератоген, а не толкова лекарствата, които се използват за лечението му.
 
Тютюнопушенето предизвиква по-ранна менопауза
Пушещите жени имат повишен риск от по-ранно навлизане в менопауза спрямо непушачките, сочи мета-анализ. Последният се базира на 6 проучвания, включващи 6 000 жени от САЩ, Полша, Турция и Иран.
 
Свързват бъбречните и жлъчните камъни
Пациентите с бъбречни камъни изглежда имат и повишен риск от жлъчни камъни, докладват лекари от Университета Джон Хопкинс. Валидна е и обратната зависимост, допълват те в Journal of Urology.
 
Вертикалното предаване на HIV е много по-вероятно ако заразяването на майката е станало по сексуален път
Ретроспективно проучване, проведено сред HIV-инфектирани бременни жени в Румъния, сочи, че честотата на вертикално предаване на HIV от майката на плода е значително по-голяма, ако майката е била инфектирана по сексуален, а не по парентерален път.
 
Поликистозният синдром на яйчниците е свързан с усложнения на бременността
Жените с поликистозен синдром на яйчните (PCOS) имат повишен риск от усложнения на бременността, независимо от това дали са провеждали фертилитетно лечение или не преди това.
 
Заменете диетичните напитки с вода
Ограничаването на калоричните напитки спомага за намаляването на телесната маса, но замяната им с вода вместо с диетични напитки като че ли носи допълнителна полза, сочи проучване.
 
Ticagrelor не уврежда белите дробове
Ежедневната терапия с ticagrelor (Brilinta, Brilique AstraZeneca) при пациенти с остър коронарен синдром (ОКС) няма негативно влияние върху белодробната функция спрямо clopidogrel (Plavix, Bristol-Myers Squibb/Sanofi-Aventis), сочи малко проспективно подпроучване на Platelet Inhibition and Patient Outcomes (PLATO).
 
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | « първа   ‹ предишна   следваща ›   последна »  
   
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator