Начало
НачалоЗдравни новиниПоликистозният синдром на яйчниците е свързан с усложнения на бременността
Поликистозният синдром на яйчниците е свързан с усложнения на бременността 14 октомври 2011

Жените с поликистозен синдром на яйчните (PCOS) имат повишен риск от усложнения на бременността, независимо от това дали са провеждали фертилитетно лечение или не преди това.

Това откритие се базира на голямо популационно кохортно проучване, включващо жени с или без PCOS. Всъщност, не за първи път PCOS се свързва с различни усложнения - повишен риск от гестационен диабет, хипертонично заболяване по време на бременността, преждевременна смърт. Повечето досегашни проучвания обаче са ограничени по размер и главно при жени, провеждащи асистирани репродуктивни техники. Ето защо при тези изследвания не може да се определи до каква степен наблюдаваните усложнения се дължат на PCOS или лечението на безплодието.

В настоящото проучване били анализирани 3787 раждания сред жени с PCOS и 1 191 336 раждания на жени без PCOS.

Жените с PCOS били по-често със затлъстяване и при тях била по-честа употребата на асистирани репродуктивни техники - 60.6% срещу 34.8% и 13.7% срещу 1.5%.

PCOS бил силно свързан с развитието на прееклампсия (45% повишен риск) и преждевременно раждане (2.21 пъти повишен риск). Било отчетено и удвояване на риска от гестационен диабет.

Новородените от майки с PCOS по-често били големи за гестационната възраст и с повишен риск от мекониална аспирация. При тези новородени бил отчетен и повишен риск ниска оценка по Apgar (<7) на петата минута.

На базата на тези резултати, авторите смятат, че жените с PCOS се нуждаят засилено наблюдение по време на бременността и родилния процес.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator