Начало
НачалоЗдравни новиниХипертонията може да предизвика родилни дефекти
Хипертонията може да предизвика родилни дефекти 18 октомври 2011

Бременните жени с лекувана или нелекувана хипертония имат повишен риск от раждане на дете с вродени аномалии спрямо жените с нормално кръвно налягане. Това означава, че самото повишено кръвно налягане е тератоген, а не толкова лекарствата, които се използват за лечението му.

Известно е, че ACE инхибиторите са тератогенни през първия и втория триместър. Проучване от 2006 г. сочи, че употребата на ACE инхибитор през първия триместър е свързана с дефекти на невралната тръба и сърдечни малформации. Две последващи проучвания установиха и връзка с други антихипертензивни препарати. Настоящото изследване диференцира ефекта на препаратите от ефекта на самото заболяване, срещу което са насочени.

Били сравнени 4 групи бременни жени: приемащи ACE-инхибитори през първия триместър, приемащи други антихипертензиви през първия триместър, жени с хипертония, неприемащи медикаменти през първия триместър, и бременни жени без хипертония и неприемащи антихипертензиви по други индикации.

Бебетата на жените, приемащи антихипертензивни средства, имали повишена честота на сърдечни аномалии и родилни дефекти като цяло, но е и повишена честота на дефекти на невралната тръба. Това повишение обаче изчезнало след като тези жени били сравнени с жените с хипертония, непровеждащи терапия. Това навежда на мисълта, че самата хипертония е свързана с родилни дефекти, обясняват авторите.

Употребата на АСЕ инхибитори при жените с хипертония била свързана с повишен риск от вродени сърдечни дефекти спрямо нормалните контроли (без хипертония, неприемащи антихипертензиви): 54%.

Сходна връзка била установена и за други медикаменти срещу високо кръвно.

При сравнение с жените с нелекувана хипертония, употребата на АСЕ инхибитори и други антихипертензиви не била свързана с повишен риск.

Сравнени с жените с нелекувана хипертония, приемащите АСЕI и други средства срещу хипертония нямат повишен риск от раждане на бебе с вродени малформации, обобщават авторите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator