Начало
НачалоЗдравни новиниПротеин предизвиква левокамерна хипертрофия при хронично бъбречно заболяване
Протеин предизвиква левокамерна хипертрофия при хронично бъбречно заболяване 18 октомври 2011

Повишените нива на фосфат-регулиращ хормон - фибробластен растежен фактор 23 (FGF23), може би директно водят до левокамерна хипертрофия при пациенти с хронично бъбречно заболяване. Ефектите на този протеин са независими от кръвното налягане, сочат проучвания сред животни и анализ на голяма група от пациенти.

Според изследванията повишените нива на FGF23 при ХБЗ е един от механизмите, стоящ зад добре известната връзка между бъбречното заболяване и левокамерната хипртрофия, особено при отсъствието на хипертония и др. известни причини.

В един от експериментите, плъхове с хронично бъбречно заболяване били третирани с инхибитор на FGF23, който блокира действието на хормона върху миокардните клетки. Въпреки че не се наблюдавала промяна в кръвното налягане, било отчетено подобрение на левокамерната хипертрофия.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator