Начало
НачалоЗдравни новиниВръзка между бактерий и колоректалния рак
Връзка между бактерий и колоректалния рак 18 октомври 2011

Два отделни екипа установиха високи концентрации на Fusobacterium в турморни проби от пациенти с колоректален рак. Този анаеробен бактерий е инвазивен и проинфламаторен, като бива свързван с редица заболявания - възпалителна чревна болест (IBD), периодонтит, перикардит и тромбофлебит.

Изследователите започват да се питат дали бактерият участва в туморогенезата. Има няколко хипотези. Възможно е патогенът наистина да участва в туморния растеж, но е и вероятно самият рак да предоставя подходяща среда за развитие на бактерия.

В първото проучване, лекари от Харвардския университет секвенирали ДНК от 9 туморни проби и 9 проби от здрави контроли. След това резултатите били валидирани в по-голяма кохорта от 95 двойки проби.

Геномният анализ установил значително присъствие на Fusobacterium в колорекалния карцином. Това присъствие било потвърдено и от хостологичния анализ. Освен това били открити и Fusobacterium ДНК фрагменти в метастазите.

Според авторите бактерият допринася за туморогензата, може би при част от пациентите, чрез възпалително-медииран механизъм.

Другото проучване в Британска Колумбия установило сходни резултати, като за целта била секвенирана РНК вместо ДНК. Било установено значително присъствие на Fusobacterium, особено Fusobacterium nucleatum в туморните проби. Това било доста неочаквано, като се имат предвид, че патогенът е характерен за устната кухина.

Ако се окаже, че бактериите са свързани с ранните стадии на туморната прогресия, това би означавало, че антимикробната терапия и/или ваксинацията може да се използва за превенция на този тип рак.

И тук авторите приемат възможността Fusobacterium просто да е опортюнистична инфекция на имунокомпрометирано място, каквато е раковата тъкан.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator