Начало
НачалоЗаболяванияОтравяния и невроинтоксикации
 
Отравяне с барбитурати (фенобарбитал)
Барбитуратите са първите използвани седативно-хипнотични медикаменти. Докато в миналото, те често са били обект на злоупотреба, сега те са почти изцяло заменени от бензодиазепините, което доведе до спад в отравянията с барбитурати.
 
Отравяне с бензодиазепини (диазепам)
Безнодиазпините са медикаменти с хипнотично и седативно действие. Използват се за лечение епилепсия, безпокойство, алкохолна абстиненция, безсъние, като мускулни релаксанти и преди анестезия. Поради широкото им разпространение злоупотребата с безнодиазепини е често срещана. Нерядко те се използват в комбинация с други субстанции
 
Отравяне с въглероден оксид (въглероден окис - CO) - симптоми и лечение
Въглеродният оксид е безцветен газ, който няма миризма. Получава се при непълно горене на въглеродсъдържащи материали. Въпреки че повечето смъртни случаи са следствие на пожар, готварските печки, преносимите отоплителни уреди и отпадните автомобилни газове допринасят за около 30% леталните инциденти. Обикновено става въпрос за повреда във въпросния уред или опит за самоубийство.
 
Отравяне с гъби
Отравянето с гъби, известно още като мицетизъм, е следствие на поглъщане на токсични вещества, съдържащи се в някои видове гъби. Симптомите на гъбното отравяне варират от лек стомашно-чревен дискомфорт до смърт. В България най-чести са отравянията със зелена, червена, бяла мухоморка и дяволска гъба.
 
Отравяне с етиленгликол (антифриз) - механизъм, симптоми, диагноза и лечение
Отравянето с етиленгликол е спешно състояние. Етиленгликолът е основна съставка на антифриза (95% концентрация), охладителите за двигатели и хидравличните спирачни течности. Ако терапията се започне рано, прогнозата е много благоприятна
 
Отравяне с етилов алкохол (етанол)
Интоксикацията с етилов спирт (етанол) е често срещана, особено при тийнейджърите. Въпреки че рядко може да се стигне до летален изход при юноши и възрастни, отравянето с алкохол при малки деца е много опасно и може да предизвика животозастрашаваща хипогликемия.
 
Отравяне с метилов алкохол (метанол) - симптоми и лечение
Метанолът, известен още като дървесен спирт, метилов спирт, спирт за горене и т.н, е органичен разтворител, поглъщането на който има тежки последици за организма. Метиловият спирт е съставка на много търговски продукти, използвани в промишлеността, както и на неотлежалите алкохолни напитки.
 
Отравяне с олово, фосфорганични съединения и въглероден диоксид
Острите отравяния протичат предимно с общомозъчни явления - главоболие, гадене, повръщане, сънливост и накрая изпадане в кома. При хронични интоксикации настъпват промени с избирателни поражения от различните токсични вещества.
 
Отравяне със серен диоксид - симптоми и лечение
Серният диоксид е незапалим безцветен газ с много силна остра миризма. При аварии може да се наблюдава обгазяване на населението. Отравянето със серен диоксид бива остро и хронично, като високите дози могат да доведат до увреждане на белите дробове, а понякога и до летален изход.
 
Серотонинов синдром

Серотониновият синдром е животозастрашаващо състояние, но често не се познава от лекарите.

 
     
   
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator