Начало
НачалоЗаболяванияОтравяния и невроинтоксикацииСеротонинов синдром
Серотонинов синдром

Серотониновият синдром е резултат от странични действия или предозиране на определен вид лекарства, който често пъти остава недиагностициран. Проявата му обхваща промени в психичния статус и невромускулни нарушения, но не винаги тези симптоми са представени при всички пациенти.

Клиниката варира от тремор и диария в най-леките форми до делириум мускулна ригидност и хипертермия при животозастрашаващи случаи. Различни видове лекарства се свързват с това нарушение - моноаминооксидантни инхибитори, инхибитори на обратното поемане на серотонина, трициклични антидепресанти, опиоидни аналгетици, медикаменти за редуциране на теглото, хербални продукти.

Трудностите при диагнозата възникват от дискретната клиника при леките форми - диарията или треморът се пренебрегват, а тревожността погрешно се свързва с нарушения ментален статус на пациентите. Пациентите с леки форми са афебрилни, но с увеличена сърдечна честота, тремор, разширена зеница, патологично усилени рефлекси. При умерено тежките случаи се засилва сърдечната честота, увеличава се кръвното налягане и се появява фебрилитет. Пациентите с тежка симптоматика са с повишен мускулен тонус и ригидност, висок фебрилитет до 40 градуса по Целзий, изразена хипертония, понякога шок. Леките форми са с обострен или хроничен характер, докато тежките могат да завършат бързо с летален изход. Не е възможно спонтанно преминаване на заболяването без спиране на лекарсвения прием.

Терапията на серотониновият синдром включва премахване на медикамента, довел до изявата му, вливания, контрол на високата температура и възбудното състояние. При голяма част от случаите (при леките форми) интравенозните вливания и корекция на жизнените показатели водят до добър ефект. При тежките клинични случаи се налага активна реанимационна терапия.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator