Начало
НачалоЗаболяванияОтравяния и невроинтоксикацииОтравяне с олово, фосфорганични съединения и въглероден диоксид
Отравяне с олово, фосфорганични съединения и въглероден диоксид

Определение
Интензивната химизация на промишлеността, селското стопанство и бита в съвременното общество води до зачестяване на пораженията на организма и в частност на нервната система от различни токсични вещества.  Интоксикациите се разделят на професионални и битови. Според времетраенето и интензивността на въздействие на токсичния агент интоксикациите биват остри и хронични.


Клинична картина
Острите отравяния протичат предимно с общомозъчни явления - главоболие, гадене, повръщане, сънливост и накрая изпадане в кома.
При хронични интоксикации настъпват промени с избирателни поражения от различните токсични вещества.


Отравянето с въглероден двуокис причинява блокиране на хемоглобина, който пренася кислорода от белите дробове до тъканите, и недостъг на кислород в тъканите. То се наблюдава при непълно изгаряне на въглища и въглеродни съединения и се появява с главоболие, световъртеж, мускулна слабост, сънливост, а по-късно учестяване на сърдечната дейност, постепенно изпадане в коматозно състояние.
При хронично (бавно) отравяне се появяват болка и тежест в главата, безсъние и сънливост, паркинсонови признаци с хипокинезия и тремор.
Пострадалият трябва да се изнесе на чист въздух. Прилагат се сърдечни и дихателни стимуланти, разтвори на глюкоза, витамин В, витамин С, кортикостероиди, при нужда се предприема изкуствено дишане.

Профилактиката изисква вентилация на задимени топлодобивни и котелни помещения, а в бита - да не се затварят недогорели печки.


Оловната интоксикация е хронично и професионално заболяване. Оловото прониква по-често през храносмилателния тракт и по-рядко - при вдишване. То се характеризира със синкаво оцветяване на лицето и ръбовете на венците, анемия, чревни болки, запек.
Болните се оплакват от световъртеж, главоболие, обща слабост и физическа отпадналост. Те стават раздразнителни, избухливи, вниманието и паметта са нарушени. Появяват се тремор на ръцете, болки в крайниците, последвани от увреждане на периферната нервна система. Типично е засягането на лъчевия нерв (с увисване на китките) и на нервите на подбедриците (с увисване на стъпалата).

Понякога се развива и оловна полиневропатия (със засягане на повече нерви), с вяли парези и намалена сетивност на крайниците.

Лечението се провежда с високи дози комплекси витамини от група В (В1, В12, фолиева киселина), и антидоти, вкл. пенициламин и ЕДТА. При своевременно лечение прогнозата е добра. Обаче при засягане на гръбначно-мозъчни нерви прогнозата става сериозна.

Фосфороорганичните съединения са препарати, изолзувани в селското стопанство и бита като инсектициди (срещу насекоми). Отравянето се проявява с главоболие, гадене, повръщане, спастични коремни болки, усилено слюнкоотделяне и потене, стесняване на зениците, нарушение на съзнанието до настъпване на дълбока кома и смърт.

Лечението се провежда в спешно болнично отделение, с промивка на стомаха, ускорена диуреза, реанимационни мерки и прилагане на специфичен антидот (противоотрова), който съдържа атропин, а при тежък бронхоспазъм - употреба на мощни бронхолитици.

Тежките отравяния с фосфороорганични съединения засягат предимно селскостопански работници и лечебният ефект зависи пряко от бързия транспорт и ранно приложение на интензивните реанимационни мерки под ръководството на лекар-специалист токсиколог.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator