Начало
НачалоСексуално здравеВъпроси и отговори за хламидиите
Въпроси и отговори за хламидиите 07 юни 2008

Какво е хламидиазата / хламидията?

Хламидиазата е честа и лечима инфекция, която се причинява от бактерия Chlamydia trachomatis. Бактерият инфектира клетките на лигавиците - меките и влажни тъкани на тялото, непокрити с кожа. Ето няколко примера за области от тялото, които могат да бъдат поразени от хламидията:

• повърхността на уретрата, вагината, шийката на матката и ендометриума
• яйчниковите тръби
ануса и ректума
конюнктивата - лигавицата, покриваща очната ябълка отпред, с изключение на роговицата (прозрачната част на окото)
• гърлото (по-рядко)

Колко често се среща заболяването?

Хламидиазата е най-често срещаното заболяване, предаващо се по полов път - особено сред сексуално активните подрастващи и възрастни в диапазона между 20 и 30 години. Около едно на всеки десет момичета с активен сексуален живот е инфектирано.

Как се пренася?

Хламидиите, подобно на останалите болести, предавани по полов път, се пренася от инфектирания партньор на здравия чрез някои сексуални действия.

Най-често пренасянето става чрез анален или вагинален секс. Оралният секс е по-рядък начин на инфектиране.

Инфекция може да настъпи, когато лигавиците на здрав човек влязат в досег с лигавиците или някои течности (сперма, вагинален секрет) на болен от хламидиаза. Най-често това става при незащитен (без латексов презерватив) анален или вагинален секс.

Оралният секс не е честа причина за инфектиране с хламидии, тъй като хламидийните бактерии предпочитат гениталните области. Все пак, въпреки че пренасянето чрез орален секс е рядко, то е възможно. Най-голям риск от оралните техники крие фелациото (пенис -> уста) По-нискорискови са кунилингусът (вагина -> уста) и римингът (анус -> уста). Досега не са известни случаи за инфектиране при орален секс уста -> вагина и уста -> анус.

Инфектиране може да настъпи дори и при непълно проникване на езика/пенсиса във вагината/ануса. Ако вагината, шийката на матката, пенисът, анусът или устата навлязат в контакт с инфектирани секрети или течности, инфектирането е напълно възможно.

При жени дори и при непрактикуване на анален секс, може да настъпи хламидиазна инфекция в ануса или ректума, тъй като бактериите могат да проникнат от вагината - например при избърсване със салфетка или кърпичка.

Хламидиазата може да засегне и очите - когато заразен секрет попадне в очите по време на сексуален контакт или замърсени ръце. Предаване може да настъпи от майката на плода по време на преминаването му през родилния канал. Засягат се очите на новороденото. При деца хламидийната инфекция често е знак на сексуален тормоз

Инфектиране с хламидии не може да настъпи при ръкостискане или сядане върху тоалетната седалка. Дори и след излекуване, човек отново може да се инфектира при повторно излагане на хламидии.

Симптоми

Симптомите не са надеждно средство за диагностициране на хламидиазата, тъй като те са подобно на тези на гонореята и тези две инфекции често се бъркат. Освен това около 75% от жените и 50% от мъжете нямат никакви симптоми.

При наличие на симптоми, те най-често се развиват в рамките на 1 до 3 седмици след излагането на хламидии. Колко дълго даден човек може да предава инфекцията на други е трудно да се определи, тъй като много от пациентите са асимптоматични. Все пак по презумпция човек е инфекциозен от момента на инфектиране до момента на приключване на антибиотичното лечение.

Мъже, жени, новородени

• При мъжете и жените може да се наблюдава проктит (възпаление на ректума), уретрит (възпаление на уретрата) и конюнктивит.

• Повечето хламидиазни инфекции в устната кухина и гърлото са асимптоматични. Ако има такива, симптомите са най-често възпаление и зачерваване на гърлото и/или устната кухина.

• Най-честите усложнения при новородените са неонаталният конюнктивит и пневмонията.

Жени

• Повечето жени нямат симптоми; ако има налични - те са най-често слаби.

• Най-честите симптоми са: отделяне на вагинален секрет и парене по време на уриниране

• При разпространение във Фалопиевите тръби се наблюдава следната симптоматика: болка в долната част на корема и гърба; болка по време на полов акт, кървене между менструалните периоди; гадене и/или треска

Мъже

• И при мъжете инфекцията също може да е асимптоматична или ако има симптоми, те са слаби: отделяне на гноен, воднист или млечен секрет от пениса; болка по време на уриниране; болка или подуване на тестисите

Тестване и диагноза

Има няколко различни достоверни тестове за диагностициране на хламидиазата. По-новите тестове, известни като амплификационни са много точни и лесни за прилагане. Все пак при срещата си с медицински специалист говорете за наличните тестови възможности.

Пациентите с хламидия често имат и гонорея, затова при тях често се назначава лечение за гонореята, тъй като цената на лечението най-често е по-ниска от цената на тестването

Лечение

Хламидиазата се лекува с антибиотици - макролиди и тетрациклини. Най-често се използва azithromycin, но последната дума е на лекуващия лекар. Независимо от вида на назначеното лечение, то има няколко важни аспекта:

⇒пациентът трябва да приема медикаментите, както е упоменал лекарят
⇒всички пациенти трябва да бъдат прегледани и лекувани
⇒инфектираният човек не трябва да прави секс до пълно излекуване; всички партньори трябва да бъдат лекувани
⇒при поява на симптоми след приключване на лечението, е необходимо повторно тестуване чрез културиране
⇒инфекциите след приключване на лечението са по-често реинфекции отколкото провал в терапията.
⇒жените трябва да бъдат повторно тествани 3 до 4 месеца след приключване на терапията поради високата честота на реинфектиране.

Тъй като симптомите на хламидиазата и гонореята са сходни и даден човек може да бъде инфектиран и с двете заболявания, голяма част от лекарите лекуват и двете инфекции.

Какво може да стане, ако не се лекувам?

Нелекувана, хламидиазата може да причини увреждания - както при жени, така и при мъже и новородени.

• Нелекуваната хламидиаза при жени може доведе до:
⇒възпалителна тазова болест, засягаща женския репродуктивен тракт и която може да доведе до стерилитет
⇒възпаление на пикочния мехур (цистит)
⇒мукопурулентен цервицит - жълта секреция от шийката на матката

• Нелекуваната хламидиаза при мъже може да доведе до:
⇒простатит - възпаление на простатната жлеза
⇒увреждания на уретрата
⇒безплодие
⇒епидидимит - възпаление на надсеменика

• Нелекуваната хламидиаза при новородени може да породи следните усложнения:
⇒слепота
⇒пневмония
⇒смърт

• В някои случаи нелекуваната хламидийна инфекция може да доведе до развитието на синдром на Райтер, който включва три привидно несвързани симптома:
⇒артрит - възпалени на ставите
⇒конюнктивит
⇒възпаление на уринарния тракт

Chlamydia trachomatis е един от бактериите, който предизвиква синдром на Райтер. Повечето мъже и жени с хламидии не развиват синдром на Райтер, който засяга предимно мъже на възраст между 20 и 40 години. При жените този синдром се среща по рядко, а симптомите са по-слаби.

Понижете риска

Както при останалите полово предавани болести, човек може да намали или елиминира риска от инфекция с хламиди. Ето няколко метода:

⇒абстиненцията от секс - най-сигурният метод за предпазване
⇒моногамията - друг начин да намалим риска
⇒употребата на латексни кондоми по време на вагинален или анален секс може да намали риска от трансмисия
⇒спермицидите на водна основа не се препоръчват за превенция на инфектирането с хламидии. Нови проучвания сочат, че nonoxynol-9 - често срещана съставка на спермицидите на водна основа, не е ефективен срещу хламидийния бактерий.
⇒тъй като инфектиране може да настъпи и при непълно проникване, употребата на латексови кондоми в началото на сексулния контакт до спиране на кожния контакт е най-добрата форма на превенция.
⇒няколко бариерни метода също са полезни в понижаването на риска от инфектиране с хламидии по време на орален секс. Те включват употребата на презерватив или поставянето на найлонов продукт като бариера.

Говорете с партньора си

Да споделиш на партньора си, че имаш хламидиаза не е лесно, а и понякога невъзможно, тъй като повечето хора нямат симптоми. Все пак е от изключителна важност Вие и вашият партньор да получите своевременно лечение.

► Вижте още:

Хламидии (Хламидиаза)

Лечение на хламидии (хламидиаза)

Гонорея - въпроси и отговори

Лечение на гонорея

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator