Начало
НачалоЗаболяванияПолово предавани болестиХламидии (Хламидиаза)
Хламидии (Хламидиаза)

Определение
Хламидиазата принадлежи към групата болести, предавани по полов път. Специфичен вид хламидии причиняват заболяване на мъжките и женските гениталии. Инкубационният период е от една до четири седмици.


Клинична картина
У мъжете най-често хламидиазата протича като остър уретрит.  Признаците са сърбеж или болка по хода на уретрата, често с парене при уриниране, увеличен водно-слизест секрет, изтичащ от уретралния отвор. Нерядко хламидийният уретрит възниква след предшествуващо преболедуване от гонорея.

У жените хламидиазата най-често протича като уретрит и се усложнява с развитие на възпаление на външните полови органи, влагалището и шийката на матката. Заболялите жени се оплакват от генитален сърбеж, парене при уриниране, болка ниско в корема. Нерядко заболяването се усложнява с поява на цистит. При новородените инфекцията се предава от болната майка и протича като неонатална офталмия (засягане на очите). Допуска се съществуване на безсимптомно хламидионосителство.

Специфичен вид хламидии (хламидия трахоматис) причиняват болестта на Райтер - разновидност на хламидиазата. Тя се среща рядко, предимно у мъжете, и представлява комбинирано засягане на уретрата, очите и ставите. Заболяването започва с уретрит, 10-15 дни след полов контакт, със или без общи симптоми. По-късно се появява повишение на телесната температура, конюнктивит, артрит. Характерно е засягането на ставите на околотазовия пояс. Наблюдават се кожни признаци - гнойни мехурчета или розово-червени люспи, които често са локализирани по дланите и стъпалата. Болестта протича остро, подостро или хронично, с рецидиви и ремисии.

Лечението на хламидиазата у двата пола се провежда от лекар-специалист, като се прилагат макролиди и тетрациклини (виж по-долу).

► Вижте още:

Колко опасно е заразяването с хламидии?

Лечение на хламидии (хламидиаза)

Въпроси и отговори за хламидиите

Гонорея - въпроси и отговори

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator