Начало
НачалоЗаболяванияОчни заболяванияХламидиален и гонококов конюнктивит
Хламидиален и гонококов конюнктивит

Признаци и симптоми:
Хламидиалният кончнктивит засяга предимно сексуално активните хора - тийнейджъри и млади хора, и е един най-честите причинители на неонатален конюнктивит. Хламидията е един от най-честите сексуално предавани патогени. Жените боледуват по-често от мъжете. Честотата на хламидиазата варира в зависимост от сексуалната активност и географските особености, като при градското население е по-често срещана. Честотата при бременни жени е от 4 до 10 процента.

Диагнозата на хламидиалния конюнктивит е често затруднена. Много пъти почти липсват симптоми. Бебетата, чиито майки имат нелекувана хламидиална инфекция, имат 30-40% вероятност да развият неонатален хламидиален конюнктивит. Системните признаци и симптоми включват история за вагинит, инфекции в тазовите органи или уретрит.

Най-важният очен симптом е, че инфекцията на окото продължава повече от 3 седмици въпреки употребата на топикални антибиотици. Възможно е наличието на конюнктивална инфекция, повърхностен пунктатен кератит, периферни субепителни инфилтрати и т.н. Често се наблюдава мукопурулентен или мукозен секрет. Почти винаги има паплапиращ се преорикуларен лимфен възел.

Гонококовият конюнктивит, понякога наричан свръхостър конюнктивит, също е полово предавано очно заболяване. Докато сексуалният контакт е най-честият път на предаване, възможно е и предаване по социално-битов път. Новородените може да се заразят от майките. Системно, гонококовите инфекции са свързани с инфекция на уретрата, цервикса и ректума. Симптоми доста често липсват; понякога се наблюдават секреция и възпаление.

Гонококовият конюнктивит се проявява с зачервяване на окото, чувство за чуждо тяло. Пациентите чувстват клепачите си като залепнали. Често се наблюдава тежка пурулентна секреция. Конюнктивитът има инкубационен период от 2 до 7 дни. Съпъства се с повърхностен пунктатен кератит и хемоза. Възможни са и: субконюнктивални кръвоизливи, псевдомембранни и мембранни формирования. Преорикуларният лимфен възел се палпира. При хронични и рекурентни инфекции могат да се наблюдават периферни субепителни корнеални инфилтрати, които могат да доведат до маргинална улцерация и преден увеит.

Патофизиология:
Chlamydia trachomatis е интрацелуларен паразит, който съдържа собствена ДНК и РНК. Субтип А причинява хламидиалните инфекции, серотипи А,В, Ва и С причиняват трахома, а серотипи от D до К причиняват хламидиален конюнктивит при възрастни.

Диагностицирането на хламията е скъпо и трудно интерпретируемо. Най-предпочитаният метод за идентификация е култивирането на микроорганизма. Конюнктивалните натривки, след оцветяване по Гимза, покзват интрацитоплазмени включвания в епителните клетки, полиморфонуклеарни левкоцитти и лимфоцити.

Причинителят на гонококовия конюнктивит е Neisseria gonorrhoeae, Грам (-), интрацелуларен диплокок, способен да проникне през интактна мукозна мембрана. Предаването е по полов и социално-битов път. Способността на N. gonorrhoeae да прониква през интактни мембрани, прави гонококовата инфекция рискова за корнеална инфекция и улцерация.

Лечение:
При лечението на хламидиален конюнктивит много клиницисти предпочитат Тетрациклин орално 250-500мг продължение на 3 седмици. Подходящи са и Амоксицилин и Еритромицин - 250-500мг - 3 седмици, Доксициклин - 100 мг - в продължение на седмица. Най-препоръчителна е употребата на Азитромицин еднократно 1г.

При пациентите с гонококов конюнктивит се прилага интрамускулно цефтриаксон 1г. Друг вариант е хоспитализацията на пациента и прилагане на 1 г цефтриаксон интравенозно в рамките на 12-24 часа. След изписване се препоръчва продължаване на лечението с еритромицин, тетрациклин или доксациклин.

Тъй като гонококовият конюнктивит не се поддава на топикално антибиотично лечение, топикалната терапия не е индикирана при такива инфекции.

Важни клинични особености:

- хламидиалният конюнктивит трябва да се в ключи в диференциалната диагноза при пациенти, чието главно оплакване е хронично възпалени очи или фоликуларен конюнктивит, който не се поддава на топикално лечение.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator