Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусЛечение на хламидии (хламидиаза)
Лечение на хламидии (хламидиаза) 14 юни 2008

Хламидиазата е най-често срещаната полово предавана болест е една от водещите прични за  за развитие на стерилитет при жените. Причинява се от Chlamydia trachomatis - облигантен Грам - отрицателен бактерий.

Целта на фармакотерапията е да се предотвратят усложненията от инфекцията с хламидии.  Използват се антибиотици. Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) препоръчва azithromycin и doxycycline като терапия първа линия за лечение на хламдиазата. Ефективността е над 95%. Erythromycin и сулфонамидите са по-нефективни и с повече странични ефекти.

1. Azithromycin
(Azatril, Actavis)

Използва се за лечение на леки до умерени тежки бактериални инфекции; при хламидиаза се прилага като еднократна доза; добра ефективност и ниска цена. Първо средство на избор при лечение на инфекции с хламидии!

Доза за възрастни: 1 g орално еднократно
Доза за деца: 10 mg/kg орално; да не се надвишава 1g доза

Противопоказания: Документирана свръхчувствителност, чернодробни увреждания; да не се прилага с pimozide

Лекарствени взаимодействия: Може да повиши токсичността на theophylline, кумаринови антикоагуланти и digoxin; алуминиевите и магнезиевите антиацидни средства намаляват ефектите на Azithromycin; cyclosporine - невро- и нефротоксичност

Бременност: Група B - не е потвърден фетален риск при проучвания с хора; има сведения за такъв при животни

Предпазни мерки: При интравенозно приложение - местни реакции; при продължителна употреба - риск от бактериални (дисбактериоза) и гъбични инфекции; може да повиши чернодробните ензими; може да влоши холестазната (обструктивна) жълтеница; да се прилага с внимание при пациенти с увредена чернодробна функция, удължен QT-интервал или пневмония; повишено внимание при хоспитализирани и гериатрични пациенти.

2. Doxycycline
(Vibramycine, Dotur, Doxat 100)

Инхибра белтъчната синтеза и бактериалния растеж, свързвайки се с 30S и 50S рибозомните субединици на податливите бактерии. Второ средство на избор при лечение на инфекции с хламидия, поради високата цена и по-лошия къмпайънс (редовно приемане на назначените дози)

Доза при възрастни: 100 mg орално 2 пъти дневно в продължение на 7 дни.

Доза при деца: Не се препоръчва при деца под 8 години; При деца над 8 години - дозата е както при възрастните

Противопоказания: Документирана свръхчувствителност, тежка чернодробна недостатъчност

Взаимодействия: Бионаличността на Doxycycline се намалява от антиацидни средства, съдържащи алуминий, калций, магнезий, желязо или бисмут субсалицилат; потенцира хипопротромбинемичното действие на антикоагулантите; може да намали ефективността на оралните контрацептиви - повишен риск от забременяване и кървене

Бременност: Група D - Доказан фетален риск; използвайте само, ако ползите натежават на потенциалните вреди върху плода

Предпазни мерки: при продължителна експозиция на слънчева светлина - фоточувствителност; намалете дозата при бъбречни увреждания; следете серумните нива при дълга употреба; може да повлиява върху развитието на зъбите на плода във втората половина на бременността до 8-та година от живота; може да предизвиква перманентно оцветяване на зъбите.

Пациентите трябва да избягват половите контакти до окончателно приключване на терапията. Сексуалните партньори трябва да бъдат изследвани и лекувани.

Тъй като пациентите с хламидии често са инфектирани и с гонорея, те трябва да бъдат своевремeнно изследвани и лекувани и за двете заболявания. (вж. по-долу)

► Вижте още:

Лечение на гонорея

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator