Начало
НачалоСексуално здравеГонорея - въпроси и отговори
Гонорея - въпроси и отговори 11 юли 2008

Какво представлява гонореята

Гонореята е полово предавана болест. Тя е лечимо заболяване си причинява от бактерия Neisseria gonorrhoeaе. Микроорганизмът инфектира клетките на лигавиците:

- пикочния канал (уретера), вагината, шийката на матката
- Фалопиевтите (маточните) тръби
- ануса и ректума
- конюнктивата (лигавицата, покриваща очната ябълка и клепачите)
- гърлото

Как се предава гонореята?

Инфекцията се предава чрез вагинален, орален (приемащ и даващ) или анален секс. Заразяване може да настъпи и когато лигавицата на здрав човек попадне в досег със секретите или семенната течност на болен човек. Предаването на гонорея може да стане дори и ако няма пълно проникване на пениса във вагината, ануса или устата.

При жени, дори и непрактикували анален секс, може да настъпи инфектиране на ануса или ректума чрез пренасяне на бактериите от вагината, най-често чрез избърсване с тоалетна хартия.

Очни инфекции с гонорея се наблюдават, когато инфектиран секрет попадне в окото по време на секс или когато окото се докосне с мръсни ръце.

Гонореята не се предава при здрависване и чрез тоалетната седалка. Дори и след излекуване е възможна повторна инфекция. Заразените майки могат да предадат инфекцията на новороденото. Това може да доведе до очни инфекции, пневмония и други усложнения. При деца инфекцията с гонорея може да знак на сексуален тормоз или злоупотреба.

Симптоми.

При повечето мъже симптомите се появяват в рамките на два до пет дни след инфектирането, като е възможно този срок да се продължителност и 30 дни.

Повечето жени са асимптоматични. Симптомите при симптоматичните жени се появяват в рамките на 10 дни от инфекцията.

Мъже

- жълтеникаво-бял секрет, изтичащ от пениса
- болка или парене по време на уриниране
- по-често уриниране от обичайното
- болка или подуване на тестисите

Жени

- жълтеникаво, а понякога и кървенисто, течение от вагината
- болка и парене по време на уриниране
- когато инфекцията се разпространи до Фалопиевите тръби, някои жени все още нямат признаци или симптоми; при други се наблюдават един или няколко от следните симптоми, които могат да бъдат индикация за тазово засягане: болка в долната част на корема и гърба, болка по време на сексуален контакт, кървене между менструалните цикли, гадене, треска.

Симптомите на гонорея с сходни с тези при хламидиите. При засягане на ануса или ректума в повечето случаи (около 90%) няма симптоми, а когато са налични, те включват: сърбеж в областта на ануса, изтичане на секрет и болка по време на дефекация.

Инфекциите с гонорея в устата и гърлото обикновено са асимптоматични. Някои симптоми са: възпалено и зачервено гърло и устна кухина. В тези случаи е необходимо културелно изследване за изолиране на N. gonorrhoeae

При засягане на очите може да се развие конюнктивит. Симптомите на конюнктивита са зачервяване, сърбеж и секреция.

При новоредени симптомите на гонорейна инфекция включват: конюнктивит и пневмония, които настъпват най-често между 5 и 12 дни след раждането.

Тестване / диагноза

Съществуват различни методи за доказване на инфекцията с гонорея. Това са изследване на урината и вземане на натривка от засегнатите области.

Пациентите с гонорея много често са инфектирани и с хламидии, затова много често при тези пациенти се извършва едновременно лечение на двете заболявания.

Лечение

Лечението на гонореята е антибиотично. Лекуващият лекар трябва да прецени кой е най-подходящият антибиотик за съответния пациент. Обикновено се провежда и лечение за хламидиаза, освен ако последната не отхвърлена чрез тестване.

Антимикробна резистентност
Някои щамове на Neisseria gonorrhoeaе са резистентни на някои антибиотици, като резистентността е най-често срещана в азиатските страни.

Ето някои правила за провеждане на лечението:

- всички лекарства трябва да бъдат приемани, както е посочил лекуващият лекар
- всички партньори трябва да бъдат изследвани и лекувани
- по време на терапията пациентите трябва да се въздържат от полови контакти до излекуването и на двамата партньора
- пациентите със симптоми след лечението трябва да бъдат изследвани отново
- инфекциите след проведеното лечение са най-често следствие на повторно заразяване, а не на неуспех в терапията.

Какви са усложненията при нелекувана гонорея?

При мъже нелекуваната гонорея може да доведе до:
- простатит - възпаление на простатната жлеза
- стеснения и запушване на уретрата
- безплодие (стерилитет)
- епидидимит - възпаление на едидидима - каналчеста структура в тестиса, пренасяща сперматозоидите

При жени нелекуваната гонорея може да доведе до:

- тазова възпалителна болест (Pelvic Inflammatory Disease (PID), която може да доведе до безплодие (стерилитет)
- хронични менструални проблеми
- следродилен ендометрит - възпаление на лигавицата на матката след раждане
- аборт
- цистит - възпаление на пикочния мехур
- мукопурулентен цервицит: жълт секрет от шийката на матката

Нелекуваната гонорея при мъже и жени може да доведе до:

- при 1% от болните може да се развие дисеминирана гонококова инфекция, наричната от някои автори гонококов артрит. Това най-често настъпва, когато гонореята се разпространи в кръвта, кожата, сърцето или ставите. Симптомите на дисеминираната гонококова инфекция включват: кожни лезии, болезнено подуване на ставите (артрит), възпаление на ендокарда, менингит. Лечението се извършва със същите антибиотици, използване за терапията на неусложнената гонококова инфекция.

- гонореята може да бъде предадена от майката на новороденото, при което могат да настъпят слепота, следствие на нелекувани очни инфекции, и дисеминирана гонококова инфекция - атртит, менингит и сепсис.

Намалете риска.

Ето няколко начина да намалите риска от инфектиране с гонорея.

- въздържание от секс - един сигурен начин за елиминиране на риска от инфекция
- моногамия
- спермицидите на водна основа не се препоръчват за превенция на гонорея. Редица проучвания сочат, че nonoxynol-9, съдържащ се в повечето воднобазови спермициди, не са ефективни в предпазването от гонорея
- използване на латексови презервативи при вагинален и анален секс.
- могат да бъдат използвани и няколко бариерни метода за намаляване на риска от инфектиране по време на орален секс: употребата на презерватив и на специални стоматологични латексови ленти

Говорете с партньора си

Полово предаваните болести са тема табу при много двойки и разговорът за тях е изключително труден. Ако сте инфектиран/а, говорете с партньора си, за да може той/тя да бъде изследван и своевременно лекуван.

► Вижте още:

Лечение на гонореята

Въпроси и отговори за хламидиите

Лечение на хламидии (хламидиаза)

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator