Начало
НачалоЗдравни новини
 
Дериват на витамин В6 забавя диабетното бъбречно увреждане
Пиридоксамин, който представлява дериват на витамин В6, забавя ранната диабетна нефропатия, но за жалост няма ефект при пациенти с по-напреднало бъбречно заболяване. Пиридоксаминът е известен като ефективен антиоксидант.
 
Преекспозиционната профилактика срещу HIV е ефективна
Няколко проучвания с орална и локална антиретровирусна прекспозиционна профилактика (PrEP) за предотвратяване на инфекцията с HIV по сексуален път сочат ефективност на подхода.
 
Хранителните добавки могат да причинят витамин D интоксикация
Американски лекари докладват два случая на интоксикация с витамин D след прием на хранителни добавки с неправилни информация на опаковката и съдържание.
 
Дълбоката мозъчна стимулация стимулира неврогенезата и подобрява паметта
Нови проучвания в животински модели сочат, че дълбоката мозъчна стимулация не само подобрява пространствената памет, но и неврогенезата. Тези резултати подкрепят приложението на дълбоката мозъчна стимулация при пациенти с болест на Алцхаймер.
 
Rituximab (MabThera) е ефективен и срещу синдром на хроничната умора
Норвежки лекари докладват, че успешно са успели да повлияят симптомите на синдрома на хроничната умора с биологичния агент rituximab (MabThera).
 
Ниските нива на гликиран хемоглобин - свързани с чернодробно заболяване
Ниските нива на гликиран хемоглобин (HbA1c) са свързани с някои маркери за чернодробна дисфункция, сочи ново проучване. Според авторите, HbA1c може би е маркер за лошо здраве, аналогично на ниските холестеролови нива.
 
Видът прогестоген в контрацептива определя риска от тромбоза
Жените, които използват орални контрацептиви (ОК), съдържащи desogestrel, gestodene или drospirenone, може би имат двойно повишен риск от венозен тромбемболизъм (ВТЕ) спрямо употребяващите ОК с levonorgestrel, се посочва в статия, публикувана онлайн в BMJ.
 
Неинвазивно изследване може да промени ангиографията
Резултатите от проучването DISCOVER FLOW сочат, че коронарните стеснения, които предизвикват исхемия, могат неинвазивно да бъдат идентифицирани чрез компютърен анализ на коронарни компютърно-томографски ангиограми (ККТА).
 
Консумацията на безалкохолни напитки - свързана с агресия сред младите
Редица здравни организации критикуват консумацията на безалкохолни напитки поради съдържанието им на празни калории, захар и кофеин, но ново проучване сочи, че може би има и друг негативен аспект - тези напитки може би са свързани или пък са маркер за агресивно поведение у тийнейджъри.
 
HbA1c не е надежден за педиатричен скрининг
Хемоглобин А1с не е надежден маркер за нарушена кръвна захар при деца и юноши с наднормено тегло и затлъстяване, докладват лекари от Университета Мичигън. Според изследователите, употребата на HbA1c не е подходящ тест за идентифицирането на деца с диабет или повишен риск от диабет.
 
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | « първа   ‹ предишна   следваща ›   последна »  
   
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator