Начало
НачалоЗдравни новиниДериват на витамин В6 забавя диабетното бъбречно увреждане
Дериват на витамин В6 забавя диабетното бъбречно увреждане 01 ноември 2011

Пиридоксамин, който представлява дериват на витамин В6, забавя ранната диабетна нефропатия, но за жалост няма ефект при пациенти с по-напреднало бъбречно заболяване. Пиридоксаминът е известен като ефективен антиоксидант.

Диабетът е подлежащият проблем при приблизително 40% от пациентите, нуждаещи се от бъбречно-заместителна терапия. Бъбречното увреждане при диабет е обект на голям брой изследвания и продължава да бъде проблем, особено като се има предвид нарастващия брой на новодиагностицираните.

В проучването били включени 317 пациенти, които били рандомизирани на плацебо, пиридоксамин дихидрохлорид 150 мг два пъти дневно или 300 мг два пъти дневно. Пациентите били на средна възраст 63.9 години със средна давност на диабета от 17.6 години. Средните нива на кретанин били 194.48 ммол/л, а отношението протеин/креатинин - 2973 мг/г. Продължителността на лечението била една година.

Главният краен резултат бил промяната в серумния креатинин от базовите стойности.

При пациентите от третата с най-нисък креатинин (115-164 ммол/л) бил отчетен терапевтичен ефект при двете пиридоксаминови групи. Честотата на нежелани реакции била сходна между трите групи.

Авторите не успели да демонстрират като цяло значително повлияване на прогресията на бъбречното заболяване в изследваните пациенти, които имали сравнително напреднал процес. Все пак били отчетени ползи при пациентите с по-запазена бъбречна функция, отбелязват авторите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator