Начало
НачалоЗдравни новиниХранителните добавки могат да причинят витамин D интоксикация
Хранителните добавки могат да причинят витамин D интоксикация 31 октомври 2011

Американски лекари докладват два случая на интоксикация с витамин D след прием на хранителни добавки с неправилни информация на опаковката и съдържание.

В статията, публикувана в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, се напомня на клиницистите да имат предвид интоксикацията с витамин D в диференциалната диагноза на хиперкалциемията. Пациентите трябва да се разпитат много внимателно, тъй като често не считат витамините като лекарства или потенциално токсични субстанции.

Д-р Нюман и колеги от Beth Israel Medical Center описват случай с 58-годишен мъж без особена история, който се оплаква от умора, силна жажда, полиурия и лоша памет в продължение на няколко седмици. Лабораторните изследвания установяват серумен калций 3.75 ммол/л; кратинин 157 ммол/л; лека анемия.

Първоначално пациентът отрича употребата на каквито и да е медикаменти. След многобройни въпроси все пак си спомня, че е приемал различни добавки в продължение на два месеца - всички предиписани от лекар.

УВ спектрофотометрията и хроматографските изследвания установяват, че една от добавките съдържа 186 400 IU витамин D3 вместо 1600 IU, както е написано на опаковката. Освен това, според инструкциите трябва да се приемат 10 капсули на ден вместо една.

Нивата на калций се нормализират след интравенозна терапия с физиологичен разтвор, фуроземид и калцитонин.

Вторият пациент е 40-годишен мъж с гадене, повръщане и серумен калций 3.3 ммол/л. Освен това пациентът се оплаква и от силна жажда, полиурия и мускулни болки.

Отново, няколко въпроса пациентът си спомня приема на различни добавки в продължение на месец. Една от тези добавки вместо 1000 IU витамин D3 съдържа 970000 IU. Така пациентът е приемал около 1000 пъти над препоръчваните дози от витамина.

Калциевите нива се възстановили само след интравенозна хидратация.

И при двамата пациенти нивата на 25-хидроксивитамин D се нормализирали в рамката на година. След спадане под 400 ng/ml пациентите възстановили нормокалциемичен статус и станали асимптоматични без дългосрочни последици.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator