Начало
НачалоЗаболяванияАлергични заболявания
 
Алергичният ринит представлява възпаление на назалните мембрани и се характеризира със симптомен комплекс, включващ комбинации от следните симптоми: кихане, назална конгестия, сърбеж и ринорея. Очите, ушите, синусите и гърлото също могат да бъдат засегнати.
 
Алергия
Алергията представлява заболяване, свързано с нарушение на нормалната имунологична активност. Под влияние на антигенен стимул настъпва патологична силна реакция от страна на имунната система. Тази повишена чувствителност се означава като "свръхчувствителност", синоним на понятието "алергична реакция".
 
Анафилаксията е остра системна (мултисистемна) тип 1 реакция на свръхчувствителност, наблюдаваща се при човек и други бозайници. При анафилактичните реакции минимални количества алерген предизвикват животозастрашаващи нарушения. Алергенът може да навлезе в контакт с имунната система след поглъщане, кожен контакт, инжектиране и инхалация.
 
Астма (Бронхиална астма)
Бронхиалната астма е алергично заболяване и се предизвиква от въздействие на различни алергени върху бронхиалната лигавица. Тези алергени произхождат от външната среда (екзоалергени) или от организма (ендоалергии)
 
Възловидна еритрема
Възловидната еритема (възловидното зачервяване, erythema nodosum) е остро заболяване със сериозно протичане, което засяга предимно жени и млади лица. Причините за болестта не са изяснени достатъчно. Приема се, че тя има алергенна база и се причинява от многобройни фактори като стрептококова инфекция, саркоидоза, туберкулоза и други. Някои медикаменти (контрацептивни средства, бром, йод, сулфонамиди и други) също предизвикват поява на възловата еритема.
 
Лекарствена дерматоза
Механизмите, по които протичат страничните лекарствени дерматози върху кожата са алергичен, псевдоалергичен, неалергичен и смесен. Най-разпространени са алергичните дерматози от лекарствен произход. Алергичният шок е най-тежкото и опасно усложнение.
 
     
   
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator