Начало
НачалоЗаболяванияАлергични заболяванияВъзловидна еритрема
Възловидна еритрема

Определение
Възловидната еритема (възловидното зачервяване) е остро заболяване със сериозно протичане, което засяга предимно жени и млади лица.

Причините за болестта не са изяснени достатъчно. Приема се, че тя има алергенна база и се причинява от многобройни фактори като стрептококова инфекция, саркоидоза, туберкулоза и други. Някои медикаменти (контрацептивни средства, бром, йод, сулфонамиди и други) също предизвикват поява на възловата еритема.


Клинична картина
Заболяването започва с отпадналост, повишаване на телесната температура до 38-39 градуса С, ставни болки. По кожата на предно-страничните участъци на подколенниците и по-рядко по бедрата, седалището и изключително рядко по горните крайници се появяват зачервени и неясни възли с големина от орех до малка ябълка, болезнени и със сравнително висока плътност.

В хода на заболяването се появяват нови възли, а старите нарастват. След няколко дни започва обратно развитие на възлите, които постепенно изчезват. По кожата остава жълто-кафеникава пигментация. Болестният процес трае около 4-6 седмици.


Лечението се извършва с употреба на компреси с ихтиол или разтвор от калиев хиперманганат, дефламол, бани с вода и оцет, катранени вани и влажни компреси. Освен това се прилагат общоуспокояващи и антихистаминови и салицилови препарати, калиев йодит, а при по-тежки случаи - кортикостероидни медикаменти. Цялостното комплексно лечение се провежда под контрол и наблюдение от лекар-специалист.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator