Начало
НачалоЗаболяванияАлергични заболяванияЛекарствена дерматоза
Лекарствена дерматоза

Определение
Механизмите, по които протичат страничните лекарствени дерматози върху кожата са алергичен, псевдоалергичен, неалергичен и смесен.

Най-разпространени са алергичните дерматози от лекарствен произход. Алергичният шок е най-тежкото и опасно усложнение. При него настъпва остро нарушение в кръвообращението. Количеството на циркулиращата кръв рязко намалява поради разширяване на коремните съдове където кръвта се задържа. Това води до рязко спадане на артериалното налягане. Настъпва спазъм на ларинкса и бронхите, затруднено дишане, а по-късно депресия и кома.

Причинителите на алергичния шок са лечебни серуми, високомолекулни кръвосубституиращи средства, йодни препарати, някои антибиотици и други лекарствени препарати.

Лекарствената уртикария е нерядко срещана алергична проява. Тя се появява самостоятелно или съпътстваща алергичния шок и серумната болест. Уртиката (кабар) представлява плоско надигнат кожен участък (плака). Уртиката има розов или белезникав цвят, дължи се на оток на кожата, появява се бързо и за няколко часа преминава без да оставя следи.


Клинична картина
Медикаментозният обрив обаче нерядко наподобава този при някои инфекциозни болести. Ампицилинът предизвиква морбилоподобен обрив. Пеницилинът, барбитурови производни, живачни и златни соли причиняват скарлатинообразен обрив. Рубеолоподобен обрив се наблюдава след приложение на пенецилин, сулфонамиди и на фенотиацинови производни. Тромбоцитопенична пурпура се появява след приемане на хинин и хинидин, като кожните изменения представляват малки кръвоизливи, причинени от намаляване на броя на тромбоцитите. Серумната болест настъпва 8-15 дни след приемането на медикамента (лечебни серумни ваксини, плазмозаместители, пеницилин, стрептомицин и други лекарства).

Болестните признаци са: покачване на телесната температура, уголемяване на лимфните възли, кожен обрив под форма на уртика или наподобяващ инфекциозен обрив, подуване и болки в ставите, увеличаване броя на белите кръвни клетки (левкоцитоза).

Към неалергичния механизъм се отнасят токсичните въздействия, въздействията вследствие натрупване на лекарствения препарат, фармакологични въздейтвия, които предизвикват вродени или придобити изменения в активността на ензимните системи.

От лекарствените дерматози със смесен механизъм на протичане по-чести са лекарствените фотодерматози. Те възникват под въздействие на светлина и общо или локално прилагане на медикаменти (гризеофулвин, сулфонамиди, тетрациклин, оцветители и други). Кожните промени са под формата на уртики, зачервяване, поява на мехури и подмокряне.
Най-честата алергична дерматоза е медикаментозното акне. Тя се причинява от голям брой медикаменти (кортикостероиди, литиеви соли, някои притивотуберкулозни лекарства и други).


Лечението се състои в отстраняване на причинителя на лекарствените дерматози и локално приложение на противовъзпалителни средства. При тежки форми на алергична реакция се прилагат високи дози кортикостероиди венозно, комбинирани с антихистаминови препарати и витамини. Цялостното лечение се провежда от лекар-специалист. В профилактиката от голямо значение е избягването на самолечението.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator