Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусСкрининг и лечение на полово предаваните заболявания по време на бременност
Скрининг и лечение на полово предаваните заболявания по време на бременност 28 юли 2008

Наскоро от Американската асоциация на семейните лекари издадоха обзор с препоръки за скриниране и лечение на полово преносимите заболявания по време на бременност. Инфекциите по време на бременност засягат майката и често плода - както в матката, така и по-време на раждането. Много инфекции са свързани с повишен риск от преждевременно раждане, ниска маса на плода, повишена заболеваемост и смъртност.

Бременните жени, страдащи от полово предавана болест, могат да инфектират своето дете, което е свързано с висока заболеваемост и смъртност. C. trachomatis може да причини неонатален пневмонит и ендометрит на майката. Neisseria gonorrhea може да доведе до ophthalmia neonatorum, неонатална системна инфекция и ендометрит. Сифилисът е свързан с хидрамнион, спонтанен аборт, преждевременно раждане, фетален хидропс, фетален дистрес, неонатален сифилис. Инфекцията с Trichomonas vaginalis може да причини преждевременно раждане, ниска телесна маса на плода и вагинит при майката. Описаните инфекции увеличават риска от трансмисия на HIV.

Обзорът включва препоръките на Центъра за превенция и контрол на заболяванията (CDC). Според последните, всички бременни жени трябва да бъдат изследвани за полово преносими болести на първата пренатална визита, а високорисковите - по време на третия триместър. Бременните жени трябва да бъдат изследвани за HIV възможно най-рано, тъй като високоактивната антиретровирусна терапия намалява значително риска от вертикално предаване на инфекцията.

Скринингът за гонорея се препоръчва в ранната бременност при жени, живеещи в райони с висока честота на това заболяване, както и при високорискови жени. При пациентите, които продължават да са с повишен риск, се препоръчва тестване за гонорея по време на третия триместър. Терапевтичните препоръки за лечение на гонорея включват: интрамускулен ceftriaxone 125 mg или cefixime 400 mg - орално.

Изследването за хламидиаза (хламидии) е задължителна част от скрининговите мероприятия по време на бременността. Тест се препоръчва в началото на пренаталните грижи, а при високорисковите жени и жените под 25 години - през третия триместър. Азитромицинът (azithromycin) е медикаментът на избор при лечението на хламидиазата при бременните жени.

По време на първото пренатално посещение при лекаря бременните жени трябва да бъдат изследвани за наличието на хепатит В повърхностен антиген (HBsAg); трябва да бъдат направени и серологични изследвания за сифилис. Златният стандарт на лечение на сифилиса си остава benzathine penicillin G.

Скринингът за херпес симплекс включва снемане на анамнеза и изследване на пациента за лезии; рутинна серология не се препоръчва. Новите случаи на херпес симплекс у бременни могат да бъдат диагностицирани чрез PCR или култура от активните лезии. За лечение на HSV инфекцията се препоръчват орални антивирусни средства - acyclovir и valacyclovir.

Проучвания сочат, че лечението на тромонониазата или бактериалната вагиноза не подобрява резултатите при бременност. Затова и скринирането за тези две състояния не се препоръчва при асимптоматични жени.

Специфичните клинични препоръки за скрининг и лечение на полово предаваните заболявания при бременни жени могат да бъдат обобщени:

⇒ Azithromycin е ефективен при лечението на хламидията по време на бременност. Към днешна дата няма проведени проучвания относно безопасността на медикамента в дългосрочен план

⇒ При лечението на гонореята по време на бременност, интрамускулният ceftriaxone и оралният cefixime имат сходна ефективност.

⇒ При жени с HSV инфекция, инициирането на антивирусна терапия с acyclovir или valacyclovir по време на 36-та гестационна седмица намалява вероятността за рецидивиране на гениталните HSV лезии и необходимостта от Цезарово сечение. Серологично скриниране за HSV инфекция не се препоръчва.

⇒ За превенция на вродения сифилис лечението с пеницилин е ефективно, при условие че инфекцията на майката се диагностицира и лекува рано. Затова скринирането за сифилис трябва да бъде проведено по време на първото посещение.

⇒ Тъй като лечението на трихомониазата не води до понижаване на честотата на преждевременните раждания, скринирането за тази инфекция не се препоръчва при асимптоматични жени.

Препоръчителни терапевтични схеми за лечение на полово преносимите заболявания при бременни жени:

• бактериална вагиноза: metronidazole, 500 mg - орално два пъти дневно в продължение на 7 дни

• хламидия: azithromycin, 1 g - орално, единична доза; или amoxicillin, 500 mg - орално три пъти дневно в продължение на 7 дни

• гонорея: ceftriaxone, 125 mg - интрамускулно - еднократна доза; или cefixime, 400 mg - орално еднократна доза

• HIV - HAART - индивидуализиран режим

• Херпес симплекс тип 2
1. Първи епизод: acyclovir, 400 mg орално, 3 пъти дневно или 200 mg орално 5 пъти дневно в продължение на 7 до 10 дни; или valacyclovir, 1 g - орално два пъти дневно в продължение на 7 до 10 дни
2. Рекурентна (рецидивираща) HSV: valacyclovir, 1 g - орално, 3 пътни дневно в продължение на 5 дни; или valacyclovir, 1 g - орално веднъж дневно в продължение на 5 дни

• HSV - потискаща терапия: acyclovir, 400 mg - орално два пъти дневно; или valacyclovir, 500 mg - орално веднъж дневно

• първичен сифилис: benzathine penicillin G, 2.4 милиона единици интрамускулно, една единствена доза

• позитивна серология за сифилис при асимптоматични жени: 3 дози пеницилин в интервал от 1 седмица (при жени, алергични към пеницилин, се препоръчва десенсибилизация)
• трихомониаза: една единствена доза metronidazole, 2 g - орално

► Вижте още:

Лечение на сифилис

Лечение на гонорея

Лечение на хламидиаза

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator