Начало
НачалоНашето здравеДа живееш с хронична болка
Да живееш с хронична болка 13 юни 2008

Да, не е лесно, но може да свикнете да живеете с постоянната болка. Ключовите елементи в борбата с болката са търсенето на начини за преодоляването й, придържането към терапевтичните режими, които действат, подкрепата от близки и приятели и изграждането на доверие към лекуващия лекар. Ето стъпките, които трябва да извървите в борбата с хроничната болка.




• Научете повече за вашето състояние
• Провеждайте редовни профилактични прегледи
• Приемайте редовно назначените ви медикаменти
• Бъдете отворени към алтернативни терапевтични възможности
• Приспособявайте се кум промените
• Не позволявайте болката да ви обвземе
• Намерете си занимание

Научете повече за вашето състояние. Въпреки че понякога няма обяснение за хроничната болка, тя често е свързана с добре познати, дори чести заболявания - например артрит, фибромиалгия и мигрена. Търсете в Интернет, интересувайте се...ето още сега - тук в doctorbg.com, може да прочетете няколко интересни статии за болката. (вижте в края на статията).

Провеждайте редовни профилактични прегледи. Причината, предизвикваща хронична болка, може да не бъде открита при първия преглед, но често на втория или третия преглед лекарите успяват да установят къде е проблемът. Честото посещение при лекаря намалява шансовете нещо да бъде изпуснато. Освен това лекарският кабинет е идеалното място, където може да научите за новостите в терапията на болката. Например прилагането на sumatriptan под формата на назален спрей за лечение на мигренозната болка бе определено като истински напредък.

Редовните профилактични прегледи намаляват шанса за влошаване на болката. Ето един прост пример - ако страдате от диабет, стриктният контрол на кръвната глюкоза намалява прогресията на болезнената невропатия, нещо повече - може дори да намали болковите симптоми.

Приемайте редовно назначените ви медикаменти. Медикаментозната терапия заема централно място в лечението на болката. Бъдете крачка пред болката и приемайте назначените ви лекарства редовно. За жалост обаче, голяма част от тези медикаменти имат странични ефекти, които затрудняват спазването на лечебната програма. Бъдете силни и не се предавайте!

Някои от страничните ефекти, свързани с противоболковата терапия, намаляват с времето. Антидепресантите например често предизвикват сухота в устата, която често отминава в рамките на няколко седмици. Друга част от нежеланите ефекти, съпътстващи терапията - като запек, гадене и безпокойство, могат да бъдат ефективно лекувани. Ако все пак терапията ви кара да се чувствате по-зле - не се предавайте; говорете с вашия лекар за алтернативите, които имате.

Бъдете отворени към алтернативни терапевтични възможности.
Колкото и странни да ви изглеждат, някои алтернативни терапевтични подходи могат да се окажат полезни. При всяка възможност се възползвайте от алтернативното - било то нещо, което сте прочели в Интернет, или ви е посъветвал съседът.

Нагаждайте се! Приемането на болката вместо отричането й, не означава, че сте се предали. Може да се наложи да смените начина си на живот - колко, това зависи от вас. Например може да се наложи да смените спорта, който практикувате - от джогинг на плуване, да намалите интензитета на физическите упражнения, които извършвате. Дори е възможно да се наложи употребата на приспособления, намаляващи болката - като накитници или специални ергономични столове. Някои от тези промени може да са само временни, но имайте едно на ум - играта с болката вместо нагаждането към нея може да влоши нещата, когато става въпрос за хронична болка.

Не позволявайте болката да ви обземе! При някои хора усилията за елиминиране на болката доминират в живота им. Болката ги контролира. За жалост това вглъбяване може да има лоши последици, тъй като може да ви отдалечи от семейството, близките и дори вашия лекар. Болката ви пречи да отидете на кафе, на кино, на театър. Тя насъбира във вас гняв, депресия и води до изолация - порочен кръг, който може да влоши болката.

Връзката лекар-пациент е особено важна. Говорете и с хора, минали или минаващи по вашия път - обменете опит, обединете усилията си срещу болката.

Намерете си занимание. Трябва да намерите баланса между третирането на болката и живеенето като пълноценен човек, отдавайки се на живота. Фокусирайте се върху други аспекти от живота освен болката. Когато мозъкът прави нещо различно освен да мисли за болка, болка и болка, той може да модифицира болковите сигнали, намалявайки ги. Ето един прекрасен пример: сами знаете колко често по време на мач футболистите биват травмирани, но повечето продължават да играят, "забравяйки" болката. Хобито, работата и други социални дейности могат да намалят ефекта на болката.

Още за болката:

Медикаментозно лечение на болката

Медитацията – естествен начин за облекчаване на болките при артрит

Какво е болката?

Хроничната болка - видове, определяне, лечение

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator