Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусМедикаментозно лечение на болката
Медикаментозно лечение на болката 29 април 2008

През последните 20 години лечението на болката претърпя изключителен подем. Бяха октрити много нови видове медикаменти, които предоставиха повече възможности за контрол на хроничната болка. За съжаление почти всички медикаменти имат странични ефекти, които трябва да се имат предвид. За лечение на хроничната болка трябва да се спазват два основни принципа

- трябва да се приема най-ниската доза, която води до облекчаване на болката. Колкото е по-ниска дозата, толкова по-малко са страничните ефекти от медикамента.

- при третиране на хроничната болка медикаментите трябва да се вземат на редовни интервали, а не да се чака болката да стане непоносима. Ако болковият епизод е предвидим (като при мигрена например), лекарството трябва да се приеме преди болката да започне.

Най-често използваните медикаменти за лечение на хроничната болка са

⇒ ацетаминофен
⇒ нестероидни противовъзпалителни средства (НПВС)
⇒ капсаицин
⇒ кортикостероиди
⇒ мускулни релаксанти
⇒ антидепресанти
⇒ антиконвулсанти
⇒ наркотични вещества (опиоиди)
⇒ трамадол
⇒ анестетечини нервни блокери

• Ацетаминофен

Примери: Tylenol

Действие: Ацетаминофенът е безопасен и има умерено болкоуспокояващо действие

Странични ефекти: при едновременна употреба с алкохол - увреждащо черния дроб действие

• Нестероидни противовъзпалителни средства

Примери: Aspirin, ibuprofen и naproxen

Действие: НПВС успокояват възпалението. Успокояват болката, дори и ако няма възпалителен процес

Странични ефекти: някои слаби странични ефекти са обрив, гадене и парене зад гръдната кост. Могат да причинят язва ( с усложнения като къвене и перфорация на стомаха). Рискът от язва е по-малък при новите НПВС като celecoxib (Celbrex)

Внимание: Някои COX-2 инхибитори (коксиби) като Vioxx са спрени от употреба поради установен висок сърдечносъдов риск.

• Capsaicin

Примери: Zostrix (САЩ)

Действие: Капсаицинът е крем, който се прилага върху кожата три-четири пъти дневно, като е установено, че намалява болката. Най-често се използва при нервна болка (невропатия) или артрит (на пръстите)

Странични ефекти: предизвиква парещо усещане; силно дразнещо действие върху очите

• Кортикостероиди

Примери: prednisone, methylprednisolone и dexamethasone

Действие: Кортикостероидите са мощни противовъзпалителни медикаменти. Могат да се приемат през устата или инжекционно - директно в мястото на възпаление. В някои случаи на хронична болка в областта на гърба или крака, причинена от спинална стеноза, дегенеративна ставна болест или дискова херния, инжектирането на кортикостероди в гръбначия канал (често заедно с анестетик) намалява и елиминира болката за няколко седмици или месеца. Не се препоръчва инжектирането на повече от 3 месеца поради риск от странични ефекти

Странични ефекти:
независимо от начина на прием, високите дози и продължителните курсове кортикостероиди са свързани със сериозни странични ефекти. Някои от тях са наддаване на тегло, диабет, хипертония, подуване на лицето, остеопороза и инфекции. При инжекционно приложение може да се наблюдава дискомофрт, инфекция, изтъняване и нарушаване на пигментацията на кожата близо до мястото на инжектиране. Тези реакции са редки, ако инжекциите не са чести

• Мускулни релаксанти

Примери: Cyclobenzaprine, methocarbamol и carisoprodol

Действие: Мускулните релаксанти са изключително подходящи за лечението на мускулни спазми, които често причиняват болка в гърба. Тези медикаменти действат директно върху някои химични сигнализатори в мозъка, а не толкова върху мускула.

Странични ефекти:
тъй като действат върху мозъка, може да се наблюдава замаяност.

• Антидепресанти

Примери: Amitriptyline, nortriptyline, desipramine и doxepin (трициклични антидепресанти); fluoxetine (Prozac)

Действие:
Антидепресантите действат върху химичното сигнализиране в мозъка и по този начин притъпяват усещането за болка. В някои случаи антидепресантите понижават болката, като потискат депресията. Прилагат се често в дози, много по-ниски от необходимите за лечение на депресия

Странични ефекти: сухота в устата, седация (замаяност), нарушения в сърдечния ритъм

• Антиконвулсанти

Примери: Carbamazepine, phenytoin и gabapentin

Действие: Антиконвулсантите (срещу припадъци) са изключително добри при болка, предизвикана от невропатия (нервно увреждане). За разлика от антидепресантите, които повлияват някои химични субстанции в мозъка, антиконвулсантите действат също и директно върху нервната тъкан.

Странични ефекти: седация, промени в кръвните показатели, чернодробно увреждане

• Наркотични медикаменти (опиоиди)

Примери: Codeine, hydrocodone, morphine и meperidine

Действие: Наркотичните вещества често се използват при лечението на тежка, неотслабваща болка - например при ракови заболявания. Те са най-мощните болкоуспокоителни средства. Прилагат се орално или инжекционно. Има и медикаменти, прилагащи се чрез кожни лепенки. В някои случаи пациентите носят малко устройство, което инжектира медикамента в гръбначномозъчната течност чрез специално сложена тръбичка. Като цяло опиоидите не се използват сами при лечението на хронична болка. Те често са част от подход, включващ немедикаментозни мероприятия (психиатрична и физикална терапия), както и ненаркотични медикаменти.

Странични ефекти:
Запек, седация, объркване и гадене. При някои поддатливи пациенти (особено хора с белодробна болест) могат да предизвикат забавяне на дишането. Предизвикват зависимост и развиване на толеранс, въпреки че при хората с болка теoрията за пристрастяване е твърде преувеличена и напоследък има тенденция за изписване на тези медикаменти.

• Tramadol (Ultram)

Действие
: Трамадолът е сравнително ново ненаркотично болкоуспокояващи средство, което действа върху мозъка. Повлиява нивото на серотонин.

Странични ефекти:
Стомашни нарушения, повишен риск от припадъци (при поддатливи). Много взаимодействия с други медикаменти

• Анестетични нервни блокери

Примери: Lidocaine и bupivacaine

Действие: Подобно на новокаина, анестетичните нервни блокери се инжектират в нервите от областта, където произхожда болката. По този начин болковата информация не може да се предаде до мозъка. Облекчаването е временно.

Странични ефекти: най-честият страничен ефект е алергичната реакция; възможно е нервно увреждане, кървене или инфекция, следствие от инжекцията.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator