Начало
НачалоЗаболяванияХроничната болка - видове, определяне, лечение
Хроничната болка - видове, определяне, лечение

Хроничната болка

Ако хванете дръжката на горещ тиган ще усетите болка, която ще ви “предупреди” за опасност. Вие дръпвате ръката си и болката скоро отминава. Тази така наречена остра болка ( внезапна болка ) като цяло е “добра”, защото е с положителна цел; тя е част от сигналната система на тялото, която помага да се предотвратят сериозни увреждания и наранявания.

Но за хората с хронична болка – продължаваща поне няколко месеца, а понякога и години наред – получената информация за нея се приема отново и отново, но често е без ясна причина. Въпреки че лечението на хроничната болка може да бъде едно “трудно предизвикателство” за тези хора, има куп причини те да бъдат обнадеждени.

Често задавани въпроси

Има ли различни видове болка?

Да. Лекарите класифицират болката въз основа на различни признаци – продължителност, качество ( как се възприема болката ) или локализация ( от коя част на тялото произлиза и къде се усеща ).

Острата болка обикновено има ясен източник, появява се изведнъж и изчезва бързо. Кръвното ви налягане, пулсът и дихателната ви честота обикновено нарастват при наличие на такава болка. Острата болка обикновено ви алармира да “внимавате”. За кратко някоя част от тялото ви се нуждае от помощ.

Хроничната болка, както вече казахме, може да продължи от няколко месеца до няколко години. Тя може да се появи и изчезне или може да остане. Може също така да смущава съня Ви, да понижи апетита Ви или да доведе до депресия. Някои често срещани причини за хронична болка са артритът, туморите и също така някои странични проблеми.

Болката има разнообразни форми. Може да е притъпена, остра, пронизваща, разсеяна или добре локализирана. Причината е, че различните части на тялото изпращат различни сигнали до мозъка. Например “пулсиращото” главоболие и счупеният глезен са болезнени, но типът на болката е различен, поради различния вид на рецепторите и сигналните пътища.

Какво представлява хроничната болка?

Общо погледнато, болката представлява всяко неприятно усещане. Хроничната болка е такова неприятно усещане, продължаващо месеци или години.

Вие чувствате болка, когато специални болкови рецептори изпращат електрични сигнали до мозъка. Хроничната болка е малко по-различна от острата. При втората болковото съобщение, може да бъде изпратено до гръбначния мозък преди да достигне до главния; това води най-често до рефлексен отговор. Например Вие може да преместите пръста си от гореща повърхност още преди сигналното съобщение да е достигнало главния Ви мозък. В този случай мускулите, намиращи се в близост, автоматично се съкращават за да предотвратят нараняване. За разлика от острата, хроничната болка е много по неочевидна, и всъщност често няма ясна “цел”.

По какъв начин ще възприемете болката зависи от това къде се е породила и как се е предала до мозъка. Понякога е трудно да се определи локацията на някоя болка. Защо? Понякога болката може да се поражда в едно място, а да се усеща в друго. Например може да усещате болка в краката си, а тя да е причинена от проблем в гърба.

Осъзнаването на болката не е еднакво при всички хора. Някои хора имат по-голяма поносимост към нея, а други по-малка.

Как може да се оцени хроничната болка?

Причините за нея понякога се определят трудно. Вашият лекар ще се опита да определи причината, задавайки ви въпроси за описване на симптомите ви в детайли. Той може да ви назначи физическо изследване ( чрез упражнения ) или да назначи диагностичен тест – X-лъчи или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Няма тестове, които да докажат, че съществува болка, въпреки че резултатите от тези тестове могат да покажат някои евентуални причини.

Още повече – пациентите често имат проблем да опишат болката с думи. Различията във физиологията и психологията могат да променят начина на възприемане на болката при всеки един пациент. Един и същи процес може да не доведе до изпитване на една и съща болка при двама пациенти. Има различни инструменти, чрез които може да се “измери” хроничната болка.

Кои са причините за възникване на хронична болка?

Има много такива причини, въпреки че понякога точната причина не е ясна. Видът на болката, която усещате често е “следа” за нейната причина; например, парещата хронична болка е често резултат от нервно заболяване ( невропатия ). Дори когато причината не е може да се определи е важно да се изключат сериозни или опасни причини. Някои от най-често срещаните хронични болки и техните причинители са следните:

- Главоболие – мигрената и кофеиновото отказване са сред най-честите причини. Артритът във врата, мускулните спазми и очните проблеми могат също да допринесат. Сериозни причини - като мозъчен тумор, инфекция ( менингит ) или слепоочният артерит – също могат да бъдат причина.
- Болки в ставите – въпреки че този вид болка обикновено е съпроводен с артрит, други причини могат да са бурсит, тендонит ( възпаление на сухожилие ), фибромиалгия, а също и дегенеративно ставно заболяване.
- Мускулна болка ( миалгия ) – най-честите причина са претоварване, травма, фибромиалгия, вирусна инфекция.

Как се лекува хроничната болка?

Лечението обикновено започва след като се установи причината. Въпреки това лечението може да започне още преди да се е установил причинителят. Избягването на физически активности, които могат да усилят болката – например почивката, вместо играта на бейзбол, може да излекуват хроничната болка в рамото.

Вашият лекар може да Ви предпише различни лекарства или дори може да препоръча оперативна намеса за премахване на болката. Понякога болката може да бъде лекувана без лекарства или операция. Тъй като всеки пациент се различава по начина на “отговор” на болката, лекарят трябва да предписва индивидуални, а не общи лечения.

Кои са най-често използваните лекарства за лечение на хроничната болка?

Болко-успокояващите лекарства са известни още като аналгетици. От едната крайност – ацетаминофен ( Tylenol ) до другата – наркотични вещества ( морфин, кодеин ). Някои учени смятат, че аналгетичните вещества участват в преноса на сигналните съобщения до мозъка. Някои други аналгетици, като нестероидните противовъзпалителни лекарства (НПВЛ) – аспирин, ибупрофен, лекуват възпалението като интерферират с болковите сигнали.

Наркотиците са най-силните болкоуспокояващи и се използват в крайни случаи. Може да имат сериозни странични ефекти, може да имат пристрастително действие и често причиняват констипация. Друг проблем при наркотичните вещества е, че с времето приеманата до момента доза може да стане неефективна. Може да са необходими все по-високи дози, което да доведе до увеличен риск от страничните ефекти.

Други лекарства като анестетични нервни блокери, мускулни релаксанти, антидепресанти, антиконвулсанти ( лекарства, използвани за лечение на пристъпи/припадъци ) и кортикостероидите може да са ефективни срещу определн вид болка. Новите продукти включват лютиви кремове ( прилагат се върху кожата при мястото на болката ) и трамадол ( орален аналгетик ). Специализираните центрове обикновено прилагат комбинации от медикаменти – инжекции с анестетични агенти и кортикостероиди заедно с транскожна електрична нервна стимулация (ТЕНС) (transcutaneous electrical nerve stimulation – TENS ).

Може ли хроничната болка да се лекува без медикаменти?

Немедикаментозното лечение включва:

- Физическа терапия – упражнения
- Прилагане на студени или топли терапии
- Допълнителна терапия – акупунктура, масаж
- Почивка
- Психотерапия
- ТЕНС

Понякога тези лечения стимулират ендорфините ( естествени болкоуспокояващи, произвеждани в тялото ). В други случаи лечението действа директно върху нервите, създавайки други сигнални съобщения интерфериращи с болковите такива. Въпреки това, в много случаи, болкоуспокояващият механизъм на немедикаментозното лечение няма ясно обяснение.

Кое е по-добре – да се лекува причинителят на болката или самата болка?

Когато е възможно трябва да се определи причината за болката и да се лекува. Болката обикновено спира, когато се действа директно върху причинителят. Ето няколко примера:

- Хронична болка, причинена от инфекциозно заболяване ( като това на Лайм ) може да се лекува с антибиотици за елиминиране на инфекцията.

- Болка, причинена от тумор, може да се подобри чрез химиотерапия, операция, радиационно лечение.


- В някои случаи болката се премахва след оперативна намеса – при увреден междупрешленов диск ( напр. при дискова херния ).


Всяка ситуация е уникална, но при повечето болезнени състояния, едно или няколко от посочените лечение биха имали добър резултат без сериозни странични ефекти. Хроничната болка може да “отрови” живота Ви, така че е важно да се открие лечение за нея.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator