Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусКакво е болката?
Какво е болката? 14 май 2007

Болката е неприятно сензорно преживяване. Тя може да отнеме съня и да помрачи дните на страдащия. Силата й понякога е толкова непоносима, че предизвиква чувство на прилошаване, отчаяние или кошмар. Страхът от болката ни кара да се напрягаме предварително, което води до възникване на болка. Силната болка ни плаши още повече, което увеличава напрежението, а от своя страна болката се засилва. При действителна поява на болка понякога възниква и страхът, че могат да ни вземат за симуланти, ако не се установи телесна причина за това.

Важно е да не помислим, че сме попаднали в плен на болката. В днешни дни може да се разчита на лекарствата срещу болката и почти винаги би могло да се открие адекватния медикамент, особено по-нови, по-ефективни и надеждни.

Важно е навреме да бъдат предприети съответни мерки за неутрализиране на болката, преди да е станала хронична. В противен случай лечението й се затруднява.

Какво означава „боли ме…”
Болката е субективно преживяване. Тя не може да се докаже от страдащия или да се обори от лекуващия лекар. За някои хора болката се понася лесно и е „дребна работа”. За други същата болка застрашава жизнения им процес и се превръща в сериозен проблем. Това е резултат от сложно взаимодействие на физически, психологически и емоционални фактори. Опитите да се дефинира болката са многобройни, което потвърждава наличието на силно изразен психологически компонент.
Според проучване, проведено в университета Станфорд, Калифорния, пациентите могат да бъдат обучени самостоятелно да контролират степента на възприемане на болката от мозъка и да я правят по-поносима. Медицинският екип, ръководен от д-р Шон Маккей, доказва, че при пациенти с хронична болка определени мисловни упражнения водят до потискане на болковите възприятия. Според изследователите са необходими още много проучвания в тази насока, но началото вече е поставено.

Остра и хронична болка
Болката се появява внезапно, болковите тласъци могат да бъдат краткотрайни или по-продължителни (до няколко часа). Тя е предупредителен сигнал на организма за настъпили в него промени, които нарушават неговата цялост, функции и адаптационни възможности. Ето защо навременната консултация с лекар, който да установи причините за възникналата болка, е крайно наложителна. Стискането на зъби и нехайното отношение към нея е възможно най-лошата стратегия.
Острите болки трябва да бъдат уточнени, лекувани и овладявани. В противен случай може да се развие хроничен болков синдром, който често няма вече отношение към първоначалната остра болка и причината за възникването й. Нервните клетки са вече така изменени, че дори едно докосване, топлина или разтягане довежда до неприятното усещане за болка. Развива се „болкова памет” и болката може да се появи без причина.

Д-р Александър Алексиев

www.doctorbg.com

 

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator