Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииНисковъглехидратната и средиземноморска диети са по-ефективни от нискомазнинната.
Нисковъглехидратната и средиземноморска диети са по-ефективни от нискомазнинната.

Двугодишно проучване сочи, че средиземноморската диета е ефективна алтернатива на нискомазнинната диета, особено по-отношение на липидния профил и гликемичния контрол.

Проучването включвало 322 участници на средна възраст 52 години и среден индекс на телесната маса 31. Участниците били разделени на следните три диети: нискомазнинна/нискокалорична диета; средиземноморска/нискокалорична диета или нисковъглехидратна диета без ограничение в калориите. След две години било установено, че диетата се спазва от > 90% от нискомазнинната група, ~85% от участниците, провеждащи средиземноморска диета и 78% от провеждащите нисковъглехидратна диета

Загуба на телесна маса на 24-я месец се наблюдавала и трите групи, но най-голяма тя била при средиземноморската и нисковъглехидратните диети. При мъжете най-голяма загуба на тегло имало при провеждащите нисковъглехидратна диета, а при жените - при провждащите средиземноморска диета.

Промените в липидните параметри били най-големи при участниците, рандомизирани на нисковъглехидртна и средиземноморска диета. Най-голямо покачване на HDL (добрия холестерол) имало сред нисковъглехидратната група, а най-голямо спадане на LDL (лошия холестерол) - при средиземноморската диета. Намалението на отношението общ холестерол / HDL било най-добре изразено в нисковъглехидратната група, плътно следвана от средиземноморската.

► Вижте още:

Средиземноморската диета, богата на зехтин и орехи, предпазва от оксидативен стрес

Средиземноморска диета

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator