Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииСредиземноморската диета, богата на зехтин и орехи, предпазва от оксидативен стрес
Средиземноморската диета, богата на зехтин и орехи, предпазва от оксидативен стрес

Резултатите от ново проучван сочат, че понижаването на оксидативното увреждане на липопротеините с ниска плътност LDL е един от протективните механизми, по които традиционната средиземноморска диета оказва своето благотворно влияние върху органзима, предпазвайки от развитието на коронарна болест на сърцето.

Това е първото рандомзиирано проучване, доказващо ефективността на тази диета. Зехтинът, който е богат източник на мононенаситени мастни киселини, е основният компонент на средиземноморската диета. Студенопресованото маслинено масло запазва всички липофилни компоненти на плодовете и фенолните съставки със силно антиоксиданто и противъзпалително действие. Три вида ядки, които също се използват при тази диета, също имат ползотворен ефект - богати на полезни мастни киселини, микроелементи и други биоактивни вещества като фибри, фитостероли, фолиева киселина и антиоксиданти. Антиоксидантите понижават риска от коронарна болест на сърцето, обясняват авторите на проучване.

Наличните данни сочат оксидативното увреждане като част от патофизиологичните промени, настъпващи при различни заболявания -като коронарна болест на сърцето, рак, неврогенеративни заболявания, и остаряването.

В дългосрочното мултицентрово, рандомизирано и контролирано проучване били включени 5000 високорискови пациенти (като се очаква бройката да достигне 9000 участници). Те били разпределени на 3 различни режима: средиземноморска диета със студенопресован зехтин, средизмноморска диета със смесени ядки или нискомасленда диета. Главната цел била да се установи честотата на сърдечносъдовите инциденти, включително смърт, инфаркт на миокарда или нефатален инсулт.

И при трите групи се наблюдавало понижение на индекса на телесната маса. Участнците в двете групи, подложени на средиземноморска диета имали значително по-ниски глюкозни плазмени нива, по-ниско систолично артериално налягане, по-ниско общ холестерол / LDL отношение в сравнение с пациентите в нискомазнинната група. След предварителен анализ на третия месец при 125 пациенти от всяко рамо на проучването било установено значително понижаване на окисления LDL холестерол в участниците, спазващи средиземноморска диета

Докато резултатите от това проучване са повече от добри, то изследвания върху дългосрочния ефект на растителните стеролни и станолни естери върху ендотелната функция и артериална еластичност показаха по-слаб успех. Учени от Maastricht University, Холандия установиха, че тези естери, често прибавяни към различни храни поради LDL-понижаващата им способност, не повлияват значително ендотелната функция и артериалната еластичност в сравнение с контролните пациенти.

Холандските учени предположили, че слабият ефект се дължи на "прекалено здравите" участници, затова в последващ анализ били включени единствено пациентите с повишени нива на MMP-9 - маркер за наличието на нестабилни атеросклеротични плаки. При тези участници растителните станолови и стеролови естери подобрили еластичността на артериалната стена.

► Вижте още:

Средиземноморска диета

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator