Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииЗначение на хранителният режим при прием на медикаменти
Значение на хранителният режим при прием на медикаменти

Значение оказва времето на приемане на лекарственото средство по отношение на храненето (преди или след нахранване), видът на храната и обемът на поетите течности при хранене. Хранителният режим се отразява различно на различните медикаменти в зависимост от химичният им състав, от технологията на получаването им, от лекраствената форма и пътя на въвеждането им.

Лекарствените средства, чиято резорбция е намалена след нахранване трябва да се поемат задължително преди храна. Ако се предпишат след нахранване тябва да се повиши тяхната доза. Такива лекарства са накои антибиотици (Амоксацилин, Ампицилин, Тетрациклин и др.), Аспирин, някои нестероидни противовъзпалителни и др. Медикаментите, които увеличават резорбцията се след нахранване, трябва да се приемат по този начин. Такива препарати са използват при лечение на сърдечна аритмия, хипертноя, след миокарден инфаркт и др.

Особено значение за някои лекарства играе видът на храната. Резорбцията на Тетрациклина се подтиска при едновременното приемане на мляко и млечни продукти. Образуват се нерастворими комплексни соли с калция.

Течностите също влияят на резорбцията. Поемането на течности над 250 мл. увеличава резорбциата с 50 – 80%. Съществуват лекарства, които са трудно разтворими и те трабва да се приемат с допълнителни количество течности.

Разпределението на лекарството в организма намалява при продължително гладуване (повече от 60 часа) и недохранване, поради което те трябва да се прилагат в намалени дози.


Вижте още:


Високите нива на витамин С понижават риска от инсулт

Високият прием на сорбитол може да предизвика значителна загуба на тегло

www.doctorbg.com 

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator