Начало
НачалоЗдравни новиниВисоките нива на витамин С понижават риска от инсулт
Високите нива на витамин С понижават риска от инсулт 24 януари 2008

Според дългосрочно проучване, включващо 20 000 участника на средна възраст, високите нива на витамин С понижават риска от инсулт.

По време на проследителния период от 9,5 години били регистрирани 448 случая на инсулт, като било установено, че хората с най-високи нива на витамина в началото на проучването имат 42% по-нисък риск от инсулт в 10-годишен период в сравнение с лицата с най-ниски нива на витамин С.

Протективният ефект на витамин С бил налице и след като били отчетени фактори, които биха повлияли риска като: възраст, пол, тютюнопушене, алкохолна консумация, ИТМ, кръвно налягане, холестерол, физическа активност, социално положение.

Авторите на проучването обобщават, че нивото на витамин С е добър биомаркер за консумацията на плодове и зеленчуци, които от своя страна съдържат различни полезни и биологично активни съставки, които може би действат протективно срещу инсулт.


Вижте още:

Витамин С (аскорбинова киселина)

Таблица на по-важните витамини


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator