Начало
НачалоЗдравни новиниВисокият прием на сорбитол може да предизвика значителна загуба на тегло
Високият прием на сорбитол може да предизвика значителна загуба на тегло 17 януари 2008

Консумирането на бонбони и дъвки, които съдържат заместители на захарта се предпочита от хората, целящи да консумират някоя калория по-малко, но прекомерната употреба на подсладителя сорбитол може да предизвика тежка загуба на тегло и други проблеми.

В статия в British Medical Journal Д-р Юрген Баудиц и колеги от University of Berlin описват два случая на тежка, драматична загуба на тегло при пациенти, косумиращи високи количества сорбитол

Подсладителите и страничните им ефекти: Случаи

Пациент, 21-годишна жена има необяснима диария и абдоминална болка в продължение на 8 месеца. Докладва за загуба на тегло - 12 кг. Жената тежи 45 кг. След като била разпитана относно воденето на каквито и да било диети, пациентката обяснява, че всеки ден дъвче дъвки без захар, които съдържат сорбитол. Било установено, че дневната доза на приемания сорбитол била около 18-20г.

След като елиминирала сорбитола от хранителния си режим, гастроинтестиналните проблеми отзвучали и пациентката наддала 8 кг.

Вторият пациент е 46-годишен мъж. Той е хоспитализиран поради диария и загуба на тегло - 24 кг в рамките на предишната година. Кръвните изследвания и други лабораторни показатели са нормални. Отново при въпрос какъв хранителен режим спазва, пациентът докладва за голяма употреба на сорбитол - 20 дъвки без захар плюс други сладки дневно, които се равняват на около 30г. сорбитол.

След като спира приема на сорбитол, мъжът наддава 6 кг в рамките на 6 месеца, а диарията изчезва.

Заключението на лекарите е, че при анамнеза за диария и необяснима загуба на тегло, пациентите трябва да бъдат разпитвани за хранителните им навици

Подсладителите и страничните им ефекти: Гледната точка на учените.

Докладите за странични ефекти като абдоминална болка и диария следствие на големи количества сорбитол не са нещо ново, обяснява Роджър Клемънс, говорител на Института на хранителните технолози и професор по фармакология и фармацевтични науки в University of Southern California, Лос Анджелис.

Разхлабващият ефект е добре документиран. Най-вероятно в случаите описани по-горе се касае за по-голяма чувствителност при тези индивиди. Според д-р Клемънс и двамата пациента са консумирали изключително големи количества сорбитол. Той отбелязва, че средностатистическият човек не консумира толкова от веществото.

Сорбитолът се абсорбира добре. В резултат голямо количество вода навлиза в гастроинтестиналния тракт и вследствие може да възникне диария. Тези, които разчитат на изкуствено подсладените продукти, за да отслабнат или да контролират диабета си, трябва да консумират различни видове от тези продукти и в умерени количества. Сорбитол се съдържа в пастите за зъби, както и в бонбоните и дъвките.

Какво е безопасното количество сорбитол?

В САЩ FDA (Food and drug administration) изисква на продуктите, съдържащи сорбитол, да се поставят предупредителни надписи, при условие, че производителят смята, че потребителят би употребявал над 50 г. на ден.

Въпреки това, количества под 50 г сорбитол дневно може да предизвикат прблеми при някои хора. През 1999 г. е изпратена петиция до FDA да изисква подобни надписи да се поставят на всички продукти, съдържащи сорбитол, тъй като диария може да си получи и при консумация 10 г на ден.

Отговорът на производителите на сорбитол

Случаите, описани в British Medical Journal, са свързани с прекомерната употреба на подсладителя, обяснява говорителят на Wrigley Jr. Company, която произвежда дъвки, съдържащи сорбитол, като Orbit. Той добавя, че да се достигне такава консумация на сорбитол чрез дъвки, трябва да се издъвчат 50 лентички или 100 дражета дъвки дневно, а средната консумация на дъвки на глава от населението (в САЩ) е една лентичка на два дни.

Говорителят на Procter & Gamble, произвеждащ пасти за зъби,обобщава, че съставката (сорбитолът) е безпопасна и ефективна, ако се следват инструкциите, отбелязани на опаковката.


Вижте още:

Аспартамът

Дъвката - "за" и "против"


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator