Начало
НачалоЗдравословно храненеДиети при заболяванияДиетични промени могат да бъдат полезни при холелитиаза
Диетични промени могат да бъдат полезни при холелитиаза

Благоприятстващи фактори за развитието на жлъчните камъни са:

• Излишък от холестерол в жлъчния сок.

• Излишък от билирубин в жлъчния сок.

• Дефицит на жлъчни киселини, соли или на лецитин.

• Застой на жлъчния сок в мехура.

• Затлъстяването. Най-вероятната причина е, че при затлъстяване е намалено количеството на жлъчни соли в жлъчката.

• При хората над 60-годишна възраст, камъни се образуват по-често отколкото при младите.

• Повишените нива на естрогени по време на бременността, при хормонална заместителна терапия, или прием на противозачатъчни средства увеличават холестерола в жлъчния сок и намаляват движенията на жлъчния мехур, които са предпоставки за образуване на жлъчни камъни.

• Хора с диабет имат висока концентрация на мастни киселини и триглицериди. Те увеличават риска за образуване на камъни.

•Гладуването и постенето, намаляват движенията на жлъчния мехур, необходими за изтласкването на жлъчния сок. Така в жлъчката се концентрира холестеролът и се създават условия за формиране на камъни.


Лечението: В определени ситуации, вашият лекар може да ви предпише медикаментозно лечение. Съществуват лекарствени средства, които могат да разтворят образуваните камъчета.

Според няколко проучвания, приема на 300 – 2 000 мг. фосфатидилхолин на ден може да помогне за разграждането на камъните в жлъчката. Това е пречистен екстракт от лецитин, който е един от компонентите на жлъчния сок и предпазва срещу формирането на камъни.

Витамин С е необходим, за да превръща холестерола в жлъчни киселини. Теоретично, такова превръщане би намалило холестерола в жлъчния мехур, а от там и риска за формиране на камъни. Жени, които консумират повече храни съдържащи витамин С, по-рядко имат жлъчни камъни. Няма данни, обаче, хранителни добавки, съдържащи витамин С, да лекуват или да подобряват състоянието при вече съществуващи камъни. Много интересен е фактът, че при хора, които пият големи количества алкохол и вземат витамин С като хранителна добавка, камъни в жлъчката се образуват два пъти по-рядко, отколкото при употребяващите алкохол, които не вземат от витамина. Няма доказателство за подобен протективен ефект на витамин С, обаче при хора, които не употребяват алкохол. Установено е, че 500 мг. витамин С, вземан 4 пъти на ден, води до забавянето на формирането на камъните, но макар да очакваме теоретично да намалее холестерола в жлъчката, това не е наблюдавано.

Съвременно изследване в Италия установи, че хранене, богато на захари и животински мазнини и бедно на растителни мазнини и фибри, крие значителен риск за формирането на жлъчни камъни. Повечето проучвания показват, че вегетарианците имат два пъти по-малък риск за заболяване от жлъчно-каменна болест от почитателите на месното меню.

Това се дължи на факта, че вегетарианците приемат по-малко калории и по-малко холестерол. Освен това те тежат по-малко от хапващите месо. Специфичните фактори, във вегетарианското меню, обаче, които определят ниския риск за образуване на жлъчни камъни остава неясен. Установено е обаче, че при вегетарианци, които употребяват много масла, макар и с растителен произход имат повишен риск за развитие на жлъчни камъни.

Запекът е бил свързван с риск за формиране на жлъчни камъни. При успешното му третиране, намалява и риска за жлъчно каменна болест. За тази цел, често се използват пшеничени трици, приемани едновременно с течности. Приема на тази комбинация, освен това, намалява холестерола в жлъчката, който е рисков фактор за образуване на камъни. Друго средство за борба със запека са необработените трици.

Кафето увеличава скоростта на придвижване на жлъчния сок и следователно намалява риска за поява на жлъчни камъни. В голямо проучване при мъже, онези от тях, които редовно пият по 2 -3 чаши кафе на ден, боледуват 2 пъти по-рядко от камъни в жлъчката. С нарастването на броя на кафетата намалява риска за холелитиаза. Кофеинът се явява като защитна съставка, докато безкофеиновото кафе не се свързва с подобна протективна способност. Разбира се пиенето на повече от 3 кафета на ден не може да бъде провеждано самостоятелно, без да сте говорили предварително с лекуващия си лекар. От друга страна кофеинът съдържащ се в кафето може да бъде причина за поява на безсъние, пептична язва, паническо разстройство, както и множество други състояния.

Понякога жлъчни кризи се появяват като следствие от алергия към храни. При такива пациенти, спирането на хранителния продукт, който е причина за алергията, води до значимо облекчение на оплакванията от жлъчката. Яйцата, свинското месо и лукът са докладвани, като основни причинители на хранителните алергии.

Хората с камъни в жлъчката често консумират много калории и повечето са с наднормено тегло. Пълните жени имат седем пъти по-висок риск за образуване на камъни в жлъчката, в сравнение с тези с нормални тегло. В този смисъл намалението на теглото може да намали риска за образуване на камъни. Но не става въпрос за бърза, ексцесивна загуба на много килограми, тъй като това е друг рисков фактор за формиране на жлъчни камъни.

Въпреки тези методи и съвети за подходящо хранене при жлъчно-каменна болест, най-разпространеното лечение на холелитиазата остава хирургичното отстраняване на жлъчния мехур.


Вижте още:

Как да победим гастрита в домашни условия

Нисковъглехидратната диета забавя растежа на тумора на простатата


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator