Начало
НачалоЗдравословно храненеДиети при заболяванияНисковъглехидратната диета забавя растежа на тумора на простатата
Нисковъглехидратната диета забавя растежа на тумора на простатата

Проучване, проведено при мишки, сочи потенциална връзка между въглехидратния прием и растежа на простатния тумор. Учените установили значително по-малък туморен растеж при мишките, подложени на невъглехидратна диета.

"Има връзка между начина на хранене и рака на простатата. Каква е точно връзката и как да я използваме за предпазване и лечение на този вид рак, все още е неясно", обяснява д-р Стивън Фрииленд от Duke University Medical Center

Невъглехидратната диета включвала 84% мазнини; нискомазнинната диета - 72% въглехидрати и 12% мазнини; Западната диета - 44% въглехидрати и 40% мазнини. И при трите диети делът на протеините бил 16%.

Учените установили, че при мишките на невъглехидратна диета имали с 33% по-малък размер на тумора в сравнение с мишките, подложени на Западната диета. Не се наблюдавали значителни разлики в големината на тумора между мишките на нискомазнинна и Западна диета.

При мишките на невъглехидратна диета се наблюдавала и много по-голявам преживяемост в сравнение с мишките на Западна диета.

Според авторите на проучването невъглехидратната диета е свързана с намаляване на серумния инсулин и на инсулиноподобния растежен фактор тип 1 (IGF-1) - протеин, който стимулира пролиферацията на клетките и който е замесен в раковия растеж, и с повишаваме ма протеин, наречен IGF-BP3, който блокира действието на IGF-1.


Вижте още:

Мазната риба защитава децата от развитие на диабет тип 1


Лечението на язвената болест се крие в диетата


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator