Начало
НачалоЗдравословно храненеДиети при заболяванияРежим на хранене на диабетиците
Режим на хранене на диабетиците

Хранителен режим
Препоръчва се по-често хранене в по-малки количества, за да не се натоварва организма с глюкоза, при което панкреаса трябва наведнъж да освободи голямо количество инсулин.

Хранителните вещества
Те са белтъчините, въглехидратите и мазнините. Съотношението между тях не се различава от приема при здрави.

- белтъчини - 15-20%. При бъбречно заболявания обаче белтъчния прием трябва да се намали. Препоръчва се пилешко, телешко месо, което се приготвя варено, печено на скара.

- мазнини - до 30% от всички калории. Половината от тях обаче трябва да са ненаситени-такива са течните мазнини-на рибата, която е богата на омега-3-мастни киселини, намаляващи липидите в кръвта, а от там забавят атеросклерозата. Не се препоръчват тлъсти меса, яйчен жълтък, майонеза.

- въглехидрати - 45-60%. Тук основно значение има да се ограничи захарта и да се приемат главно въглехидрати с нисък гликемичен индекс ( те повишават в малка степен кръвната захар) , а именно – пълнозърнест хляб, картофи, зърнени храни, варива, ечемик, ориз, макарони, както и да се приемат на нерафинирани въглехидрати като несладки плодове и зеленчуци около 300-400гр. на ден. Не се препоръчва прием на храни с висок гликемичен индекс-захар, мед. Използват се изкуствени подсладители- захарин, аспартам, сорбитол, фруктоза.

Когато обаче лечението се провежда с инсулин наличието на въглехидрати в храната е задължително във всяко хранене.

Алкохол
Приемът се ограничава поради това, че е източник на калории.Той се изключва напълно при затлъстяване, чернодробни заболявания и повишение на липидите в кръвта. В останалите случаи се допуска до 2 чаши вино или до 40гр. концентрат, като се спазват следните правила: да не се приема алкохол преди хранене и да се консумира само заедно с полизахаридни храни като пълнозърнест хляб, картофи, зърнени храни, варива, ечемик, ориз, макарони, несладки плодове и зеленчуци.

Физическа активност
Това е много важен момент в лечението на диабета. Препоръчват се умерени движения, например каране на колело или 30 мин. ходене всеки ден. Така се подобрява храносмилането, метаболизма и усвояването на глюкозата и липидите от кръвта.

Тютюнопушене
Препоръчва се спиране на цигарите, поради повишения риск от съдови усложнения.


Вижте още:


Фибрите и магнезият намаляват риска от захарен диабет

Тиквата - лекарство против диабет


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator