Начало
НачалоЗдравословно храненеДиети при заболяванияФибрите и магнезият намаляват риска от захарен диабет
Фибрите и магнезият намаляват риска от захарен диабет

Резултатите от мета анализ на девет изследвания върху приема на фибри и осем върху приема на магнезий показали, че по-големите количества влакна са свързани с 33% по-малък риск от диабет тип 2, а чрез приемането на повече магнезий опасността от развитието на болестта намалява с 23%.

Д-р Матиас Шулце и колегите му от Института по хранене в Потсдам, Германия, анализирали данните от наблюдението за диабет на 25 000 души на възраст между 35 и 65 години в периода от 1994 до 2005 г. Участниците трябвало да отговарят на въпроси, свързани с хранителните им навици. Въз основа на отговорите специалистите отчитали количествата фибри и магнезий в храната. Резултатите посочили, че рискът от заболяването е с 28% по-висок за тази група пациенти, които са приемали по-малки количества фибри с храната, в сравнение с лицата, чието хранене било богато на полезни влакна.

Големите количества влакна от зърнени храни и магнезий са свързани с понижен риск от развитието на диабет тип 2. "Ето защо консумацията на пълнозърнести продукти е важна за предпазване от заболяването”, казва д-р Шулце.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator