Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесПолезни съветиФорсираните повторения
Форсираните повторения

Всеки занимаващ се с фитнес от повече време е открил по един или друг начин необходимостта от т. нар. форсирани повторения. Именно благодарение на техниките, обединени под това наименование, се преминава през “точката на мускулния фалит” – моментът, в който не можете да направите още дори едно повторение в серията си. Начините да преминете отвъд тази точка и да работите още за растежа на мускулите Ви са няколко.

- форсирани повторения с помощта на партньор
Тренировката с партньор е препоръчителна по много причини, но може би най-съществената от тях е свързана с доверието, че човекът до Вас ще Ви помогне примерно да избутате щангата от лежанка. Това Ви прави по-спокойни и уверени, а така тренирате докрай – без да се отказвате. Форсираните повторения с партньор са именно последните няколко, при които той леко Ви помага. Не се препоръчва да изпълнявате повече от 2-3 такива повторения и то при условие, че помощта от трениращия с Вас е малка, а преди това сте стигнали до споменатата точка на мускулен фалит сам.

- чийтинг (от англ. cheat – мамя, лъжа)
Същността на чийтинга е отново преминаването отвъд собствените възможности, но този път с помощта на махове с тяло и спомагателни движения, които да улеснят тренирания мускул. Отново трябва да се обърне внимание техниката да се използва само за няколко повторения, а не при всяко повторение от серията. Преди да опитате тази техника, посъветвайте се с някой от по-напредналите във фитнес-залата, защото много от трениращите избират чийтингът, за да успеят да увеличат килограмите на използваната тежест, а това може да доведе до сериозни травми.

- drop-серия (от англ. drop – пускам)
Още един вариант сам да изпълнявате форсирани повторения. След като сте направили загряващите серии и сте достигнали до работната си тежест, направете с нея максимален брой повторения и я оставете настрани. Веднага вземете по-малка тежест (съответно дъмбел, сваляне дискове от щангата или преместване на по-малка тежест на машината) и продължете да изпълнявате упражнението. Drop-серията може да се прави в 2, 3, 4 или дори повече части. На начинаещите и средно-напреднали се препоръчва да изберат изпълнението на техниката в 2 или 3 части, като drop-серията не присъства във всяка тренировка.


Като цяло с форсираните повторения не бива да се прекалява. Не е препоръчително използването на нито една от техниките при всяка серия от тренировката. Целта на трениращия е да накара мускулите да растат, а не да претренира или да предизвика контузия, която със сигурност ще възпрепятства бъдещите му занимания във фитнес-залата.


Вижте още:

Базовите упражнения

Коремна преса


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator