Начало
НачалоЗдравословно храненеДиети при заболяванияМазната риба защитава децата от развитие на диабет тип 1
Мазната риба защитава децата от развитие на диабет тип 1

Продуктите, богати на омега-3 мастни киселини, защитават от развитие на захарен диабет тип 1. Тук се имат предвид децата с наследствена предразположеност към заболяването.

Включването в менюто на мазна риба, гръцки орехи, ленено масло и други източници на омега-3 мастни киселини ще позволи да се намали двойно риска от диабет при такива деца.

Учените от Университета Колорадо са проучили ролята на диетата върху състоянието на здравето на децата, при които има висок риск от развитие на захарен диабет 1 тип. Децата, взели участие в това проучване, са имали близки роднини, страдали от диабет или носители на гените на предразположеност към диабет.

Изследването продължило 12 години. Минимум веднъж годишно на децата бил правен кръвен анализ за наличие на антитела към бета-клетките на задстомашната жлеза, която изработва инсулин. Тези антитела се изработват при автоимунни нарущения, които са в основата на захарния диабет от 1 тип.

За периода на наблюденията захарен диабет развили 58 от децата.
"Беше установено, че децата, които редовно употребявали продукти, богати на омега-3 мастни киселини, 55% по-рядко заболявали от захарен диабет от първи тип", съобщава ръководителят на изследването Джил Норис.

Механизмът на защитното действие на омега-3 мастните киселини е неизвестен. Предполага се, че те въздействат върху ферментите, участващи в развитието на възпаление. То се смята за пусков фактор за развитието на диабет от тип 1.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator