Начало
НачалоЗдравословно храненеДиети при заболяванияЛечението на язвената болест се крие в диетата
Лечението на язвената болест се крие в диетата

За лечението на язвена болест на дванайсетопръстника се използват основно препарати за потискане на киселиннността и неутрализиране на активността на стомашния сок. Тези медикаменти се делят на две групи. Едните са H2 – инхибитори, а другата група са инхибиторите на протонната помпа. Те намаляват производството на солна киселина в стомаха.

При лечение на язвена болест често се прибавя и курс на лечение с антибиотици, когато са открити персистиращи такива в стомашно-чревния тракт. За основен причинител е приет Helicobacter pylori. Това е най-често срещаният причинител на възпаление на стомашната и дуоденалната лигавица.

Диетата на заболяването включва консумирането на печени и варени храни, както и на такива, приготвени на скара. Трябва да се избягва пърженото и да не се слагат дразнещи подправки в храната. Препоръчва се изключването на люти, кисели и солени ястия от хранителния режим.

Добре е болният да се храни по-често през деня, пет-шест пъти. Най-добре е това да става през равни интервали, за да не стои стомахът празен в даден момент.

При проява на болков синдром трябва да се премине на няколкодневно ограничено хранене с приемане на течности като подсладен чай, вода. Препеченият хляб и сухарите със сирене са подходящи за дневното меню, докато изчезне болката.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator