Начало
НачалоБременност и ражданеКофеинът увеличава преживяемостта при преждевременно родени бебета
Кофеинът увеличава преживяемостта при преждевременно родени бебета 10 ноември 2007

Ново проучване сочи, че високи дози кофеин понижават риска от сериозни увреждания вкл. церебрална парализа при бебета, родени преждевременно - около 27-та гестационна седмица.

"Това е много добра новина за пациентите и лекарите. Ние установихме, че ползите от кофеина са повече отколкото вредите и кофеинът е първото лекарство, което доказано намалява честотата на уврежданията при преждвевременно родените деца", отбелязва авторът на проучването - д-р Барбара Шмит.

Около 12 % ОТ бебетата в САЩ се раждат преждевременно, като нормално раждането настъпва по време на 40-тата седмица, а раждане преди 37-та седмица се счита за преждевременно. Колкото в по-ранна седмица настъпи раждането, толкова по-голяма е вероятността от увреждания и смърт.

Д-р Шмит и колеги проследили група от 2000 бебета. Средното им тегло било между 500 и 1250 грама. Всички били родени преждевременно - средно около 27-а гестационна седмица. Половината от новородените били третирани с кофеин, а останалата половина - с плацебо. Дозите приложен кофеин били еквивалентни на шест чаши кафе.

През 2006 били публикувани първите резултати от проучването. Те сочели, че бебетата, подложени на кофеинова терапия, страдали по-рядко от бронхопулмонална дисплазия - често срещана при преждевременно родените деца. Учените установили обаче, че бебетата, приемащи кофеин били леко по-малки на ръст в сравнение с бебетата на плацебо.

В оповестените наскоро резултати децата били вече на 2 години. Данните сочат, че смъртността при децата на кофеинова терапия била 23% по-ниска, като честотата на проблемите, свързани с нервната система и развитието, била значително по-малко.

Честотата на церебрална паралича била 42% по-ниска, а рискът от умствено изоставане - 19 % по-малък, при децата,които са приемали кофеин.

На 2-та година от началото изследването учените не открили значими разлики във височината, теглото и обиколката на главата при децата от двете групи.

Учените обясняват голяма част от положителния ефект на кофеиновата терапия на факта, че децата по-малко стоят на респиратор. Проучването продължава, като следващите данни ще бъдат от петата година на децата.

Вижте още:
Внимателно с кафето
Кафето допринася за намаляването на риска от инфаркт
По-малко подагранозни кризи при любителите на кафе?

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator