Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииПо-малко подагранозни кризи при любителите на кафе?
По-малко подагранозни кризи при любителите на кафе?

Екип от изследователи от университета в Британска Колумбия (Ванкувър) и училището по публично здраве в Харвард (Бостън) зарадваха любителите на кафето с откритието, че тези, които пият повече от ободряващата напитка имат по-малък риск от подагранозни кризи.

Изследвания, проведени в миналото върху животни показали, че кофеинът в кафето и чая инхибира ензим- ксантин оксидаза, участващ в синтеза на пикочна киселина, субстанцията- основен виновник за подаграта.

 
  Пикочната киселина се съдържа нормално в човешката кръв и е продукт от разграждането на белтъците. „Преципитацията”, кристализирането на пикочната киселина на нивото на ставите, представлява риск от криза на подаграта. Тя се характеризира с интензивна болка, пулсации и бодежи на нивото на засегнатата става.
 Обикновено се наблюдава при хора с наднормено тегло, имащи повишено ниво на пикочна киселина в кръвта си. Засягат се по-често мъже, отколкото жени.
1,5 % от мъжете между 35 и 44 годишна възраст са жертви на такъв тип криза.

Hyon Choi и неговите сътрудници са проследили в продължение на 12 години 51529 американски мъже, на възраст повече от 20г. Консумацията на кафе и кофеин, както и нивото на пикочна киселина в кръвта  били анализирани при група доброволци. Учените целенасочено търсили зависимост между употребата на кафе и хиперурикемията (ниво на пикочна киселина над 7мг./дл)- конкретния фактор за подагранозната криза. На края на проследяването 757 мъже развили болестта.

Резултатите: рискът от подагра е бил с 40% по-нисък при тези, които са пили по 4,5 чаши кафе на ден и с 61% по-нисък от тези, които не пият изобщо.
Резултатът е по-забележителен при мъжете, които не приемали диуретици-още един от рисковите фактори за развитие на болестта. При последните, консумирали по 6 и повече чаши кафе, рискът е намалял с 70%. Проучване на група от 14758 души от същия екип учени показва, че тези които пият по 4,5 чаши кафе имат със средно по 0,26 мг./дл по-ниско ниво на пикочна киселина, в сравнение с тези, които не пият изобщо.

 Според изследователите не само кофеинът е причина за протективния ефект на кафето. Техните изследвания показват, че концентрацията на пикочната киселина е по-ниска и при хората, които пият само безкофеиново кафе. „Други съставки, освен кофеинът също може да са свързани с зависимостта между кафето и подаграта”, обяснява Hyon Choi .Това може да е хлоргенната киселина, чиято антиоксидантна роля има благоприятен ефект върху чувствителността към инсулина и може би и върху хиперурикемията. Не е невъзможно кафето да съдържа и други инхибитори на ксантин оксидазата. За да се разбере това ще са необходими още проучвания.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator