Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииВнимателно с кафето
Внимателно с кафето

Кафето има доказан стимулиращ ефект, които много добре се отразява на организма в забързаното ежедневие и дава свежи сили и работоспособност. Но съдържащия се в кафето кофеин действа като допинг, към който много лесно се привиква. Като всеки допинг, кафето води до зависимост, която се увеличава с времето и се развива физическа и психическа зависимост. Което логично води до повишаване постепенно на дневната доза и до проява на нежелани ефекти върху организма – повишена нервност, разтреперване и сърцебиене.

От друга страна кафето не е подходящо за хора с нарушена мастна обмяна и особено тези с високи нива на холестерола, тъй като кафето може да предизвика допълнително повишение на нивата му. Това се получава от допълнителния прием на мастни киселини, съдържащи се в кафените зърна.

Жените, които пият кафе в големи количества са застрашени от по-ранна поява на остепения или остеопороза тъй като кафето предизвиква повишено отделяне на калций в урината.

Кафето повлиява и обмяната на желязо. То се свързва с него в трудно разтворими комплекси в стомаха и червата и така се забавя и затруднява усвояването му.

Всекидневното пиене на кафе в големи количества води до натрупване на кофеин в организма и по-специално в мастната тъкан. От друга страна кофеинът не позволява пълноценното усвояване на някои витамини, и по-специално на витамин С и витамините от група В.

Кафето причинява повишение на киселинността на стомаха и това може да наруши нормалната функция на стомаха и да предизвика развитие на гастрит или язва.

Препоръчителната дневна доза кафе е до две средно големи чаши на ден. По-честият прием или в по-големи дози води до риск от привикване и развитие на споменатите вече симптоми.

www.doctorbg.com


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator