Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииКафето допринася за намаляването на риска от инфаркт
Кафето допринася за намаляването на риска от инфаркт

Научни изследвания доказват, че консумацията на кафе допринася за намаляването на риска от инфаркт. Това се дължи на високото съдържание на антиоксиданти.

  Химическите съединения, които се образуват при печенето на кафето могат да предпазват от различни болести, включително сърдечни заболявания. Според резултатите от едно от последните изследвания на английски учени, хората, които пият повече от 5 чаши кафе дневно са подложени в по-малка степен на риск от сърдечно-съдови заболявания, а тези, които пият по-малко, боледуват по-често.  Най-голям брой заболявания на сърцето се срещат при хората, които въобще не пият кафе. 

   Резултатите предизвикаха огромен интерес. Традиционно се смяташе, че употребата на  кафе провокира сърдечните заболявания. Резултатите от последното изследване не са достатъчни, за да се приеме изцяло употребата на кофеин, но са повод медицината да преразгледа отношението си към кофеина.
Разбиранията, че той води до сърдечни проблеми и високо ниво на холестерол, са недотам верни и заслужава да се преразгледат.  До голяма степен мазнините, които се съдържат в зърната на нефилтрираното кафе, приготвяно с джезве или в кафеварка се считат за вредни.
Но те могат много  лесно  да се елиминират, като се използва филтерна хартия при варенето или  като се консумира разтворимо кафе.

  Не е установена зависимост между кръвното налягане и кафето при консумация от 3-5 чаши. Но съществуват т. нар. "чувствителни към кофеин" хора", при които повишаването на кръвното налягане е сравнително ниско и продължава около час. Затова кафето не се счита за рисков фактор за хипертония. 

  Известно е за всички, че кофеинът има  ефект и върху нервната система. Той подобрява реакциите и концентрацията и същевременно предотвратява умората. Това е и една от причините кофеинът да бъде обект на изследвания като противодействащ на умората при пътуване.
Статистиката показва, че 1 на всеки 10 катастрофи се дължи на заспиване зад волана, което е 2 пъти повече от инцидентите при превишена скорост.

Освен това кофеинът действа като общ стимулант на метаболизма, особено при по-интензивно физическо натоварване или физически спорт.

Кафето може да облекчава главоболието. Експериментално е доказано, че 6 часа след приемането на болкоуспокоителни и пиенето на кафе 80% от пациентите усещат подобрение в сравнение с 67% от тези, които приемат само болкоуспокоителни.

Кофеинът въздейства и върху степента на запаметяване на информация.

Пиенето на кафе може би помага за предпазване от диабет и дори от рак, заявиха учени, които обсъждаха ползите и вредите от масово употребяваната напитка. 
Провеждат се клинични опити, за да изяснят предотвратяващия диабет ефект на кафето, който се обсъжда от 2002 г.
Оттогава досега са проведени повече от 20 проучвания по въпроса.

  Кофеинът е лек стимулатор, който може да подобри мозъчната активност и да повиши възбудимостта.  Отказването от него е трудно,защото предизвиква зависимост. Често се наблюдава безсъние, ускоряване на действието на минералните вещества на костната тъкан. При чувствителните хора предизвиква мигрена. Хората се чувстват отпаднали, по-раздразнителни и разсеяни.

Прекомерната употреба на кофеин, обаче може да провокира треперене, силно сърцебиене, както и стомашно-чревно неразположение. 
Кофеинът се съдържа главно в кафето и чая, но също така в шоколада, кока-колата и в някои лекарствени препарати срещу настинка и болка.

Кофеинът, съдържащ се в напитките и шоколада, предизвиква безсъние при децата. Детето трудно ще заспи, ако вечерта е изяло един шоколад или е изпило 2-3 чаши кока-кола.

  Сутрешното кафе не е толкова ободряващо, колкото хората си мислят, твърдят учени от Бристолския университет. Според тях напитката не изостря вниманието, каквото е широкото мнение.
 Събуждащ ефект напитката има при тези, които известно време са я отбягвали. Според британската Асоциация на търговците на кафе, пристрастените към освежаващата напитка наистина се чувстват по-свежи след редовната си чаша. Хората, които сутрин не могат без кафе, се кълнат, че то им помага да се стегнат и да започнат деня си. Според учените зависимостта е по-скоро психологическа.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator