Начало
НачалоЗдравни новини
 
Кафявата мастна тъкан търпи сезонни вариации
Кафявата мастна тъкан (КМТ) у хората е значително по-активна през зимата, отколкото през летните месеци, сочи статия, публикувана в Diabetes. Докато бялата мастна тъкан е химическо депо и изолатор, то кафявата мастна тъкан метаболизира триглицериди с цел продуциране на топлина.
 
Акценти от годишната среща на Американското дружество по Хематология
Представяме ви накратко акцентите от годишната среща на Американското дружество по хематология, която ще се проведе в Ню Орлеанс (САЩ) от 5 до 8 декември. Председателите на срещата отчитат невиждан интерес, който има логично обяснение - представянето на интересни проучвания относно лечението на неходжкиковните лимфоми, мултипления миелом, левкемиите и тромбоцитните нарушения.
 
Новият антиаритмичен агент dronedarone - одобрен в ЕС
Новият антиаритмичен препарат dronedarone (Multaq, Sanofi-Aventis) бе одобрен за употреба в ЕС. Очаква се антиаритмикът да навлезе на европейския пазар в началото на следващата година.
 
Бъбречната недостатъчност намалява специфичността на D-димерния тест за БЕ
Бъбречната недостатъчност намалява специфичността на D-димерния тест за белодробен емболизъм, докладват холандски клиницисти. Въпреки това тестът си остава полезен, тъй като КАТ не винаги бива прилаган поради различни причини.
 
Ново проучване потвърждава парадокса на затлъстяването
Резултатите от ново проучване подкрепят предишни проучвания, според които пациентите със затлъстяване и коронарна болест на сърцето имат по-добри клинични резултати от лицата без затлъстяване.
 
Алкохолът намалява риска от хроничен атрофичен гастрит
Умерената консумация на алкохол може да предпази от хроничен атрофичен гастрит (ХАГ) - отчасти, улеснявайки елиминацията на Helicobacter pylori, който е ключов рисков фактор за ХАГ.
 
FDA одобри нов препарат (etravirine)  за лечение на резистентна HIV инфекция
Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри etravirine таблетки 100 mg (Intelence, Tibotec Therapeutics) за лечение на HIV инфекция (с фонов режим) при пациенти с активна репликация и резистентност към ненуклеозидни инхибитори на обратната транскриптаза (NNRTI) и други антивирусни агенти.
 
Диагноза и лечение на нефрозен синдром
Препоръки за лекарите в доболничната помощ относно диагнозата и лечението на нефрозен синдром при възрастни са публикувани в ноемврийския брой на American Family Physician.
 
Страничните ефекти при глюкокортикоидите са чести, дори и при ниски до умерени дози
Страничните ефекти, свързани с хроничната глюкокортикоидна терапия при пациенти с инфламаторни заболявания, са сравнително чести дори и при ниски до умерени дози, сочи мета-анализ, публикуван в Annals of the Rheumatic Diseases.
 
JUPITER: Първичната превенция със статини при жени намалява сърдечносъдовия риск наполовина
Приемът на rosuvastatin (Crestor, AstraZeneca) от здрави жени с нисък LDL-холестерол, но повишен high-sensitivity C-реактивен протеин, намалява риска от сърдечносъдови инциденти наполовина. Това сочи нов анализ на проучването JUPITER (Justification for the Use of Statins in Primary Prevention: An Intervention Trial Evaluating Rosuvastatin)
 
137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | « първа   ‹ предишна   следваща ›   последна »  
   
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator