Начало
НачалоСексуално здравеGardasil предпазва от анално заболяване при МСМ
Gardasil предпазва от анално заболяване при МСМ 09 март 2010

Квадривалентната ваксина срещу човешки папиломавирус (HPV) Gardasil (Merck) предпазва мъжете, правещи секс с мъже (МСМ), от някои лезии, свързани с развитието на анален рак.

В проучване ваксината е 77.5% ефективна срещу анална интраепителна неоплазия, свързана с HPV типове 6, 11, 16 и 18. Проучването включвало МСМ на възраст между 16 и 24-годишна възраст, като условието на включване било липса на HPV инфекция до месец след последната доза. Проследителният период бил 2.5 години.

Високостепенната анална интраепителна неоплазия е прекурсор на аналния рак. Авторите очакват превенцията на тези високостепенни лезии да намали честотата на аналния рак през следващите години. Именно тези близо 75% снижение на риска от подобни лезии е обещаващ знак, че ваксината успешно би предотвратила случаите на злокачественото заболяване.

Аналният рак сам по себе си е радко заболяване, чиято честота през последните години се увеличава с около 2% на година в развитите страни. Той е много по-чест сред МСМ - тази рискова група има 17 пъти повишена честота на заболяването.

Gardasil е одобрен в САЩ за употреба при момчета и мъже на възраст между 9 и 26 години за превенцията на генитални брадавици (condylomata acuminata), причинени от HPV типове 6 и 11. Скорошни изследвания обаче сочат, че ваксинирането на тази популация не е ценово ефективно.



 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator