Начало
НачалоСексуално здравеВаксинирането на момчетата срещу HPV не е ценово ефективно
Ваксинирането на момчетата срещу HPV не е ценово ефективно 13 октомври 2009

Ваксинирането на момчета срещу човешкия папиломавирус (HPV) наред с момичетата най-вероятно не е ценово ефективно, обобщава нов анализ и съпътстваща го редакционна статия, публикувани в British Medical Journal.

В много страни текат масови кампании за ваксиниране на момичетата в млада възраст с цел предпазване от рак на шийката на матката. Около 70% от случаите на цервикален рак се предизвикват от HPV типове 16 и 18, като две ваксини предоставят надеждна протекция - Gardasil (Merck & Co) и Cervarix (GlaxoSmithKline).

Предишни проучвания убедително сочат, че HPV ваксинацията на препубертетните момичета е ценово ефективно и настоящият анализ потвърждава това. Напоследък се изказват все повече мнения, предлагащи ваксинирането на момчетата с цел предпазване от генитални брадавици. Около 90% от гениталните брадавици се предизвикват от HPV типове 6 и 11, които се обхващат само от Gardasil.

В САЩ употребата на Gardasil при момчета бе предложена наскоро за одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата, но настоящият анализ сочи, че ваксинационната програма при мъжкия пол не би оправдала вложените средства.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator