Начало
НачалоСексуално здравеHPV ваксина намалява риска от генитални брадавици при мъжете
HPV ваксина намалява риска от генитални брадавици при мъжете 13 ноември 2008

Ваксината срещу четири щама на човешкия папиломавирус (HPV) Gardasil е ефективна в превенцията на генитални брадавици при момчета и мъже, сочи проучване, представено наскоро.

Gardasil е ваксина, насочена срещу 4 щама на HPV, които евентуално могат да доведат до рак на шийката на матката. Американският център за контрол на заболяванията (CDC) препоръчва прилагането на Gardasil при всички момичета на възраст 11-12 години, като ваксината е одобрена за приложение само при момичета и жени на възраст между 9 и 26 години.

HPV обаче не е проблем само на жените. При мъжете вирусът може да доведе до генитални брадавици, рак на ануса и пениса. Новото проучване включвало 4 065 мъже на възраст между 16 и 26 години. Те били третирани с три дози Gardasil или плацебо в рамките на 6 месеца.

При ваксинираните с Gardasil се наблюдавало 90-процентно намаление на риска от генитални брадавици, следствие на 4-те щама, покрити от ваксината. Не били наблюдавани сериозни странични ефекти, свързани с Gardasil; все пак пациентите, третирани с ваксината, докладвали повече реакции в мястото на инжектиране.

Проучването е спонсорирано от Merck, производител на ваксината. Американската агенция по храните и лекарствата все още не е одобрила Gardasil за употреба при момчета и мъже. От Merck плануват да кандидатстват за одобрение още тази година.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator