Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусПрепоръки за лечение на инфекциите с Herpes simplex
Препоръки за лечение на инфекциите с Herpes simplex 12 юни 2008

В настоящата статия ще ви представим последните evidence-based препоръки за лечение на гениталните и лабиалните инфекции с Herpes simplex - най-подходящите медикаменти и дозови режими.

Aciclovir, valaciclovir hydrochloride и famciclovir са трите антивирусни медикамента, които рутинно се използват за лечение на симптоматични HSV инфекции. Диагностицирането на HSV е лесно, особено при имунокомпрометирани пациенти, а всички налични фармакологични агенти за лечението на инфекцията имат отличен профил на безопасност, тъй като те биват превръщани от вирусната тимидинкиназа в активно вещество единствено в инфектираните клетки.

За съжаление, щом се стигне до дозировката на някой от споменатите по-горе медикаменти, често настъпват обърквания, тъй като има някои различия: за всеки от трите антивирусни агента; в зависимост дали става въпрос за herpes simplex или herpes zoster инфекция; хронични супресивни или интермитентни епизодични индикации; първични или вторични инфекции; орални или генитални инфекции и т.н

Въпреки че препоръчителните терапевтични режими за оралните и генитални HSV инфекции са повече сходни, отколкото различни, рандомизирани контролирани проучвания сочат, че дозите при терапията на интермитентните епизоди се различават.

Специфичните препоръки за лечение на интермитентните епизоди са:

Дозировка при първичен лабиален херпес:

⇒ aciclovir 15 mg/kg 5 пъти на дън в продължение на 7 дни,

⇒ valaciclovir 1 g два пъти дневно в продължение на 7 дни

⇒ famciclovir 500 mg два пъти дневно в продължение на 7 дни

Интермитентна терапия при рекурентен лабиален херпес:

⇒ aciclovir 400 mg 5 пъти дневно в продължение на 5 дни

⇒ valaciclovir 2 g два пъти дневно в продължение на 1 ден

⇒ famciclovir 3 500-mg таблетки като еднократна доза

Топикални режими:


⇒ penciclovir крем, 1% (на всеки 2 часа в продължение на 4 дни)

⇒ aciclovir крем, 5% (5 пъти на ден в продължение на 4 дни).

  Дозировка при първичен генитален херпес:

⇒ aciclovir 400 mg 3 пъти дневно в продължение на 7 до 10 дни или acyclovir 200 mg 5 пъти дневно в продължение на 7 до 10 дни.

⇒ valaciclovir 1 g два пъти дневно в продължение на 7 до 10 дни

⇒ famciclovir 250 mg 3 пъти дневно в продължение на 5 до 10 дни.

Интермитентна терапия при повтарящ се генитален херпес:

⇒ aciclovir 200 mg - 5 пъти дневно в продължение на 5 до 10 дни; 400 mg 3 пъти дневно в продължение на 5 дни; 400 mg пъти дневно в продължение на 5 до 10 дни; 800 mg два пъти дневно в продължение на 5 дни; 800 mg 3 пъти дневно в продължение на 2 дни

⇒ valacyclovir 500 mg два пъти дневно в продължение на 3 дни; 1 g два пъти дневно в продължение на 5 до 10 дни; 1 g един път дневно в продължение на 5 дни

⇒ famciclovir 125 mg два пъти дневно в продължение на 5 дни; 500 mg два пъти дневно в продължение на 5 до 10 дни; or 1 g два пъти дневно в един ден.

Специфичните препоръки за дългосрочна супресивна терапия са:

•  За дългосрочна супресивна терапия при лабиален херпес:

⇒ aciclovir 400 mg два пъти дневно;

⇒ valaciclovir 500 mg веднъж дневно, 1 g веднъж дневно или 500 mg два пъти дневно;

⇒ famciclovir 500 mg два пъти дневно

За дългосрочна суперсивна терапия при генитален херпес:

⇒ aciclovir 400 mg два пъти дневно; 400 до 800 mg два до три пъти дневно

⇒ valaciclovir 1 g веднъж дневно; 500 mg веднъж дневно; 500 mg два пъти дневно; or 250 mg два пъти дневно

⇒ Famciclovir 250 mg два пъти дневно; 500 mg два пъти дневно

Въпреки че повечето пациенти с HSV не се нуждаят от хронична супресивна терапия, тези с чести рецидиви, тежка болка, трудности с преглъщането и продължително протичане трябва да бъдат лекувани според препоръките за дългосрочна супресивна терапия. Рецидивите, независимо колко чести, могат да влошат качеството на живот на пациента. Хроничната супресивна терапия е именно за тези пациенти, които са психологично стресирани от заболяването.

Честите рецидиви (>6 на година) се наблюдават при 5% до 10% от пациентите с лабиален херпес и от 20% до 50% от тези с генитален. Обикновено след първия симптоматичен епизод повечето пациенти имат около 4 рецидива през първата година. С всяка изминала година честотата на рецидивите намалява.

Дългосрочната профилактична терапия на гениталния херпес може да бъде прилагана и с цел намаляването на риска от трансмисия на инфекцията върху здравия партньор.

► Вижте още:

Нови препоръки за превенцията на herpes zoster


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator