Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусНови препоръки за превенцията на herpes zoster
Нови препоръки за превенцията на herpes zoster 20 май 2008

Американският комитет по имунизации издаде нов гайдлайн за превенцията на херпес зостер. В него основно място заема употребата на жива атенюирана ваксина, която бе одобрена от FDA през 2006 година. Новите препоръки обобщават епидемиологията на херпес зостер, употребата на ваксината, особено при възрастни над 60 години.

Херпес зостер причинява силно болезнени кожни лезии, като най-често се среща при възрастни и имунокомпрометирани пациенти. Той е следствие на реактивация на латентния varicella zoster virus (VZV) десетилетия след прекарана VZV инфекция.

При около 10-18% от пациентите херпес зостер води до хронична болезнена постхерпетична невралгия. Очното засягане (при 10% до 25% от епизодите) може да доведе до загуба на зрението, продължителна или постоянна болка и образуване на цикатрикси. Хоспитализация е наложителна при около 3% от пациентите, повечето от които са имуносупресиране. Смъртността от херпес зостер сред пациентите с нормална имунологична функция е ниска.

За облекчаване на симптомите и намаляване на продължителността на острата болка от зостер, се препоръчва незабавното започване на терапия с орални антивирусни медикаменти - agents acyclovir, valacyclovir и famciclovir. При някои пациенти кортикостероидите и аналгетиците също са подходящи с цел подобряване на болковия контрол. Използват се също и трициклични антидепресанти и други фармакологични агенти - най-вече за третирането на постхерпетичната невралгия.

Още от 1995 в САЩ става достъпна ваксина за превенция на първоначална VZV инфекция. Американският комитет по имунизации препоръчва рутинна ваксинация за варицела при всички лица над 12 месеца и без признаци на имунитет. Ваксината доведе до значително понижаване на случаите на варицела сред децата.

През май 2006 FDA одобри ваксината Zostavax на Merck and Co за приложение при възрастни пациенти над 60 години. Тя също представлява атенюиран щам на VZV, но притежава 14 пъти по-голяма потентност от ваксината, състояща се от единичен антиген. Голямо клинично проучване сочи, че новата ваксина е частично ефектива в превенцията на зостер, в понижаването на тежестта и продължителността на болката и предотвратяването на постхерпетична невралгия у болни пациенти.

При липса на контраиндикации ваксината е препоръчителна за всички лица над 60 години, включително пациентите с предишни епизоди на VZ и хронични заболявания. Преди прилагането на ваксината, трябва да се установи чрез серологични тестове дали пациентът има вече изграден имунитет.

Ваксината се прилага еднократно подкожно в зоната на делтоидния мускул. Не е показана при остър херпес зостер, за превенция на постхерпетична невралгия при пациенти с остър зостер и за лечение на постхерпетична невралгия.

Ваксината не е лицензирана за употреба от лица под 60-годишна възраст и не се препоръчва при лица, ваксинирани с конвенционалната ваксина срещу варицела. Други контраиндикации са алергия към някои от компонентите на ваксината, имунокомпрометираност и бременност. Ваксинацията на пациенти с тежки остри заболявания трябва да се извърши след оздравяване.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator