Начало
НачалоЗдравословно храненеДиетичен режим на спортуващото дете
Диетичен режим на спортуващото дете

Дефиницията на алиментарните нужди обхваща две основни постулати: да покрива нуждите, показани от изпълнявания спорт и да изпълнява изискванията за израстването на детето.

Дневни хранителни нужди

За тяхното установяване трябва да се има предвид вида на изпълнявания спорт, часовете на интензивни упражнения и ако е възможно и положеното усилие. Познанството на тези параметри развиват в препоръчителни критерии според възрастта, които варират между 125% и 200% от обикновеното калорично количество.

Разпределението на храненето през деня се прави според часовете на упражнение: храненето трябва да следва спортното усилие по след един период от поне 3ч. Калориите през деня трябва да са разпределени както следва 25% на закуска,30% на обед, 15% към 16ч и 30% вечерта.

Качествено разделение на храните

Въглехидрати : Те трябва да представляват поне 55% от дневната калоричност. Те трябват да се представени от плодове, зеленчуци , хляб, сладки произведения, картофи, сушени плодове. Това са така нар. Бавни въглехидрати, които служат за резерв на тялото. Ако физическите упражнения за по-продължителни се препоръчва постоянно приемане на вода и въглехидрати на всеки 15 – 20мин. Това осигурява гликемията и позволява да се освобождава гликогена от мускулите.

Протеини : Физическата активност се съпровожда с допълнителна азотна консумация. Те трябва да покриват около 10-12% от дневната енергия. И трябва да се разпределени по равно животинските и растителните. Дневното количество е почти едно и също за деца и за юноши – 1-1,2 мг/кг/дневно. Този стойност е по- голяма при особено силно натоварващи спортове.

Липиди : Те трябва да покриват от 25 до 30% от дневната калоричност. Окислението на мастните киселини играе основна роля в аеробния метаболизъм на енергията при усилия с ниска или средна интензивност., но продължителни. За слабо интензивен спорт 75% от консумирана енергия произлиза от свободните мастни киселини от триглицеридите.

Използването на L- Carnitine е много популярно в спортните среди, но все още няма сигурни доказателства за ефикасността му.

Водата : Спортно натоварване с продължителност повече от 15мин води до загуби на вода и концентрирана електролитите и на олигоелементите. Нуждите от сода са 1мл на 1 изгорена калория.Така за 3500 кал, нуждата от вода е 3,5 л. Което би били ¾ напитки и ¼ чиста вода. Препоръчва се регулярно приемане на вода, по 150 мл на всеки 15мин.

Минералните вещества : Рационалното хранене осигурява минералните нужди – от натрии, калий, хлор и калций. Ниското съдържание на натрий в потта не води до допълване на електролитите при леки упражнения. Но обратното при продължително натоварване и топла обстановка трябва да допълни загубата на електролити.

При спортуващите  спортове нараства нуждата от витамини и олигоелементи. Може да бъде препоръчан прием на готови витаминозни смеси, предназначени за деца или за юноши, според възрастта.

Дневната нужда от желязо е около 15 – 20мг/дневно, докато при неактивните тази нужда е около10мг на ден. Допълнението на цинк е 5мг на ден и на 100микрограма от селен.

Спортуващото дете или юноша трябва да има адекватен хранителен режим, по отношение на качеството и количествено отношение, разпределен през деня. Диетичните съвети не обхващат само периода на интензивен спорт, а същото така и възстановяването.

Нутритивната програма трябва да бъде обяснена на детето, на неговите родители и на треньорите, които да положат всички усилия за изпълнението й.

Вижте още:

www.doctorbg.com

 

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator